Saeimas komisija vienojas par risinājumiem, lai uzlabotu iespējas bāreņiem uzaugt ģimeniskā vidē

(10.10.2012.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 10.oktobrī, vienojās par risinājumiem, lai uzlabotu iespējas bāreņiem uzaugt ģimeniskā vidē. Komisija sagatavojusi aicinājumu, kas paredz par šo jomu atbildīgajai ministrijai un pašvaldībai īstenot konkrētus pasākumus.

Aicinājumā norādītais uzdevums Labklājības ministrijai (LM) paredz veikt detalizētu situācijas analīzi par esošo ārpusģimenes aprūpes sistēmu. Tāpat LM jāizstrādā deinstitucionalizācijas stratēģija, kas ietvertu bērnu vajadzībām atbilstošu alternatīvu pakalpojumu attīstību, atbalsta sistēmas koncepciju audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem, koncepciju adopcijas sistēmas pilnveidošanai, finansēšanas modeļa maiņu bērnu ārpusģimenes aprūpē, kā arī grozījumus normatīvajos aktos.

Savukārt pašvaldībām jāveic situācijas analīze, cik daudz bērnu atrodas valsts sociālās aprūpes centros, pašvaldības iestādēs, kāds ir pamatojums un kādi atbalsta pakalpojumi pieejami aizbildņiem un audžuģimenēm. Pašvaldībām jāizvērtē, cik līdzekļu tiek tērēts pašreiz un kāds palielinājums būtu nepieciešams, lai veicinātu bērnu aprūpi ģimeniskā vidē un tai atbilstošas atbalsta sistēmas nodrošināšanu, kā arī jāizstrādā plāns ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu attīstībai. Ja pašvaldībai ir bērnu aprūpes iestāde, jāizstrādā plāns reorganizācijai un jāizglīto darbinieki, kuri var pārkvalificēties uz īstermiņa institucionālo aprūpi vai atbalsta nodrošināšanu ģimenēm ar bērniem un jauniešiem. Tāpat jāizvērtē atbalsta sistēma ģimenēm ar bērniem.

Lai uzlabotu iespējas bāreņiem uzaugt ģimeniskā vidē, šonedēļ Sociālo un darba lietu komisija rīkoja konferenci „Bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu iespējas uzaugt ģimeniskā vidē”, kuru atklāja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Konferencē piedalījās Saeimas deputāti, eksperti, ierēdņi un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Dalībnieki diskutēja par vairākām tēmām, kas saistītas ar bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu tiesībām par aprūpi ģimeniskā vidē.


Fotogrāfijas no konferences pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631728624408/
Konferences video pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=QIpw9cgGgIE&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt