Tautsaimniecības komisijas deputāti panāk sarunu turpināšanu par vilcienu iepirkuma līgumu

(26.09.2012.)

Iztaujājot atbildīgās puses par vilcienu iepirkuma līguma īstenošanas gaitu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 26.septembrī, panāca, ka akciju sabiedrībai „Pasažieru vilciens” (PV) un Spānijas kompānijai CAF jāturpina sarunas un jāvienojas par līguma parakstīšanu.

„Lai gan līguma konfidencialitātes dēļ nevaram spriest par tā juridiskajām niansēm, šodien bija svarīgi sanākt kopā uz nopietnu diskusiju. Tāpat ļoti svarīgs nosacījums jaunu vilcienu ražošanā ir saglabāt Eiropas Savienības finansējumu pilnā apmērā,” uzsvēra Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

„Šī projekta izpilde jānodrošina, lai Eiropas Savienības finansējums tiktu Latvijas industrijas attīstībai, jo šodien runājam ne tikai par iepirkumu, bet arī par investīciju, tehnoloģiju un zināšanu iespējām mūsu valstī,” sacīja deputāts Ivars Zariņš (SC), kurš atbildīgajām pusēm arī jautāja, vai tās ir gatavas vienoties par risinājumu. Arī deputāts Klāvs Olšteins izteica cerību, ka abu pušu sarunas būs veiksmīgas, jo to rezultāts mūsu valstij ir ļoti svarīgs.

Tāpat deputāti interesējās par vilcienu ražošanas kapacitāti Latvijā, kā arī par iespējām iepazīties ar pašreizējo līgumu.

Informējot par vilcienu iepirkuma līguma līdzšinējo īstenošanas gaitu un spēkā stāšanās termiņu, Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss sacīja, ka ministrija ir ieinteresēta rast risinājumu, tāpēc aicināja PV un CAF nekavējoties panākt kopīgu risinājumu, lai iepirkums tiktu veiksmīgi pabeigts. Pašlaik līgums ir komercnoslēpums, bet tūlīt pēc tā parakstīšanas ar līgumu varēs iepazīties. Deputāti patlaban ar līgumu var iepazīties likumā noteiktajā kārtībā, norādīja A.Matīss. 

Sarunas gaitā PV valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis un CAF pārstāvis Hesus Esnaola Altuna (Jesus Esnaola Altuna) bija vienisprātis, ka sarunas ir jāturpina un jāpanāk vienošanās par vilcienu iepirkuma līguma īstenošanu. 

Savukārt Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzsvēra, ka vilcieni būtu jāražo Latvijā, jo tas dotu lielu ieguldījumu valsts transporta nozarei.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā