Solvita Āboltiņa: valodu zināšanas atver pasauli

(14.09.2012.)

„Valodu zināšanām ir liela vērtība. Tās atver pasauli, padara brīvu, ļauj paplašināt kontaktus un sasniegt cilvēku sirdis,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, piektdien, 14.septembrī, atklājot konferenci „Padziļinātās vācu valodas apmācības pagātne, tagadne un nākotne Latvijā”. Konference notika Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā, kuru S.Āboltiņa savulaik ir absolvējusi.

„Vācu valodai Latvijā ir īpašs svešvalodas statuss. Jāatceras, ka latviešu un vācu saiknes ir bijušas savītas jau teju tūkstoš gadu garumā. Vācu kultūras klātiene mūsu reģionā ir ietekmējusi arī latviešu kultūru, tradīcijas, atstājusi iespaidu uz valodu un iezīmējusi pasaules redzējumu, mūsu vietu Eiropas vēsturiskajā telpā,” klātesošajiem pedagogiem valodas apguves nozīmi akcentēja S.Āboltiņa. 

Saeimas priekšsēdētāja vācu valodas skolotājiem teica paldies par ieguldījumu izglītībā, par aizrautību un personīgo attieksmi, uzverot, ka būt par skolotāju ir misija, kurā skolotājs ieliek visu, arī savu sirdi: „Jūs radāt vēlmi mācīties, iedvesmojat bērnus un jauniešus apgūt jaunu valodu un tādējādi, viņiem pašiem to iespējams vēl nenojaušot, ieliekat drošu pamatu viņu nākotnes ceļiem.”

S.Āboltiņa klātesošajiem apliecināja, ka skolotāja darbs ir arī ieguldījums mūsu Latvijas nākotnē, attīstībā un labklājībā. „Es pati kā Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas absolvente lepojos ar savām zināšanām, tās manā dzīvē noder ik uz soļa un tādējādi apstiprina gan manas skolas spējas dot priekšzīmīgas zināšanas un prasmes, gan vācu valodas apguves nozīmību cilvēka dzīvē kopumā,” atzina S.Āboltiņa. 

Akcentējot Latvijas un Vācijas divpusējās attiecības, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Vācija savulaik palīdzēja sasniegt mūsu valstij svarīgus stratēģiskos mērķus, un tagad esam ieguvuši uzticamus sabiedrotos Baltijas jūras krastā. „Jau kopš neatkarības atjaunošanas Vācija mūsu valstij ir bijusi viens no nozīmīgākajiem ekonomiskajiem partneriem. Vācu investori bija vieni no pirmajiem, kas uzdrīkstējās ienākt mūsu tirgū, un pa šiem gadiem ir izveidota noturīga, intensīva un dinamiska tirdzniecības un investīciju sadarbība. Šie manis minētie kultūras, reģionālie un ekonomiskās sadarbības aspekti rada nopietnu pamatu vācu valodas apguvei un zināšanām mūsu valstī,” teica S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pateicās par ielūgumu un vēlēja visiem skolotājiem degsmi, pacietību un prieku ik dienu, redzot jauno paaudzi augam un izglītojamies.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt