Sabiedrības saliedētības komisija aktualizēs jautājumu par kultūras kanonu

(11.09.2012.)

Lai sabiedrībā aktualizētu jautājumu par kultūras kanonu, Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas deputāti rīt, 12.septembrī, diskutēs par tā nozīmi nācijas saliedētībā.

„Nācijas vienotībai un saliedētībai ir būtisks kopīgu kultūras vērtību jautājums. Tas nav vienīgais, kas nepieciešams, taču bez vienotām vērtībām nav iespējama nekāda nacionālā identitāte, nekāda sabiedrības saliedētība. Kultūras kanons ir tas kultūras vērtību kopums, par kuru jābūt priekšstatam ikvienam Latvijas pilsonim,” tā pirms sēdes jautājuma būtību raksturo komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

2007.gadā Kultūras ministrijā tika izstrādāts Latvijas kultūras kanons, taču I.Latkovskis norāda, ka sabiedrībai šis fakts ir „aizmirsies” un kultūras kanons netiek pienācīgi izmantots nacionālās identitātes un saliedētības stiprināšanai. „Mēs esam runājuši ar kultūras ministri, ka kultūras kanonam vajadzētu piešķirt jaunu, radošu spēku, ciešāk saistot to ar izglītības, kultūras un sabiedrības saliedētības programmām. Pēdējā laikā par kultūras kanona nepieciešamību signalizē arī latviešu diasporas vēlme saglabāt un stiprināt savu saiti ar Latviju,” uzsver komisijas priekšsēdētājs.

Plānots, ka sēdē piedalīsies arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, Latvijas kultūras kanona patronese - Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce un Kultūras ministrijas pārstāvji.

Sabiedrības saliedētības komisijas sēde notiks trešdien, 12.septembrī, plkst.12.45. Jēkaba ielā 16, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēžu zālē 407.telpā. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde