Saeima uzdod Tieslietu ministrijai pētīt deputātu zvēresta regulējumu ES dalībvalstīs

(06.09.2012.)

Saeima ceturtdien, 6.septembrī, uzdeva Tieslietu ministrijai (TM) izvērtēt kolektīvo iesniegumu par atbildību, laužot deputāta zvērestu. Tāpat TM līdz 1.novembrim jāiesniedz Saeimai izvērtējums par deputātu zvēresta regulējumu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Jūnijā Saeimā iesniegts pirmais pilsoņu kolektīvais iesniegums „Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu”, pamatojoties uz 19.janvārī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Saeimas kārtības rullī, kas paredz iespēju pilsoņiem vērsties parlamentā ar iesniegumu, savācot 10 000 pilsoņu parakstu. Kolektīvo iesniegumu parakstījuši vairāk nekā 13 tūkstoši pilsoņu. 

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt