Saeimas deputāti un LDDK diskutē par paveikto un izaicinājumiem ēnu ekonomikas apkarošanā

(04.09.2012.)

Līdz šim paveiktais ēnu ekonomikas apkarošanā, godīgas konkurences nodrošināšana un iespējamie risinājumi kontrabandas mazināšanai. Tie ir galvenie temati, par kuriem Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 4.septembrī, diskutēja ar Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvjiem.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs norādīja, ka no kontrabandas apkarošanas finanšu līdzekļi budžetā pildās vissmagāk, tāpēc jāmeklē ceļi šīs problēmas risināšanai. Kontrabanda mazina konkurences iespējas, tāpēc valstij svarīgi palīdzēt godprātīgajiem uzņēmējiem un legālajam biznesam. Viens no soļiem pretī šādam atbalstam ir jau paveiktais darbaspēka nodokļa samazināšanā, kas no nākamā gada būs zemāks nekā Lietuvā, bet 2015.gadā zemākais Baltijā, uzsvēra J.Reirs.

Lai izvērtētu ēnu ekonomikas apkarošanas efektivitāti, pirmais risinājums būtu redzēt kontrabandas rādītāju kompleksu, ko vajadzētu skatīt regulāri atbildīgajai ministrijai un nozares pārstāvjiem, un katru gadu iepazīstināt Saeimas komisijas, pauda Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Diskutējot par godīgas konkurences nodrošināšanu, deputāti interesējās par akcīzes preču nodokļa ieņēmumiem šajā gadā, preču viltojumu un nelegālo preču kontrabandas apmēriem.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Ozoliņš, runājot par alkohola preču kontrabandu, sacīja, ka jāpastiprina gan kontroles, gan sodu sistēma. Savukārt deputāts Aleksandrs Sakovskis (SC) pauda viedokli, ka pirms ķerties pie radikālām izmaiņām likumos nepieciešams pietiekami izmantot valsts iekšējos resursus, veicinot sadarbību starp kontrabandas apkarošanu kontrolējošajiem dienestiem.

Kā galvenos priekšlikumus kontrabandas mazināšanai LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un organizācijas pārstāvji minēja ekonomiskās robežas aizsardzību pret trešo valstu nelegālo preču ievešanu, vienotas metodoloģijas izveidi ēnu ekonomikas izmērīšanai, kā arī efektīvāku un stingrāku sodu sistēmu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā