Inga Bite starptautiskā forumā aicina apzināties ģimenes vērtību

(18.05.2012.)

Nekas nespēj aizpildīt ģimenes vietu cilvēka dzīvē – ne darbs, ne hobiji vai sports. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite ceturtdien, 17.maijā, uzsvēra starptautiskajā Rīgas ģimenes forumā, savā uzrunā aicinot apzināties ģimenes vērtību. Starptautiskais ģimenes vērtībām veltītais forums „Dabīga ģimene kā vērtība un valsts prioritāte” Rīgas domes telpās šogad norisinājās jau ceturto reizi.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka, lai arī modernā pasaule nodrošina cilvēka iespējas fiziski izdzīvot vienam, garīgi un emocionāli cilvēks nav mainījies un ģimenes lomu cilvēka dzīvē nespēj aizstāt nekas. „Pilnvērtīgai un laimīgai dzīvei cilvēkam ir nepieciešami citi cilvēki. Vecāki. Draugi. Dzīvesdraugs. Un iespēja dabas dotā veidā turpināties – radīt pēcnācējus,” pauda I.Bite.

„Aicinu ikvienu necensties ģimenes vietu dvēselē aizpildīt ar citām lietām, bet veltīt to ģimenei un saviem tuvajiem. Aicinu atzīt un apzināties ģimeni kā vērtību un to apliecināt ar savu izvēli un rīcību ikdienā. Jo tieši ikviena indivīda izvēle ikdienā ir tā, kas kopā veido kolektīvo izvēli,” teica Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Savā uzrunā I.Bite vērsa uzmanību uz izvēlēm, kādas ikdienas izdara cilvēki, un aicināja ar atbildīgu un nesavtīgu rīcību mainīt sevi un apkārtējo sabiedrību. „Viena pozitīva un cēla rīcība spēj kaut nemanāmi, tomēr padarīt mūs pašus un cilvēkus ap mums pozitīvākus un cēlākus. Tāpēc mūsu izvēlei un mūsu rīcībai ir nozīme – tā var būt gan darvas pile, gan gaismas stars, un tieši un tikai no mums ir atkarīgs, kāda tā būs,” uzsvēra I.Bite.

Šādas izvēles var būt ļoti dažādas un ar tām ikdienā saskaras ikviens cilvēks, norādīja I.Bite. „Tēvs, kurš krīzes brīdī nepakļaujas kārdinājumam atstāt ģimeni, bet pieliek visas pūles, lai izvēlētos mīlēt – jo mīlestība ir izvēle, ne tikai emocijas! Māte, kura izvēlas dot, neskaitot, ko un cik saņems pretī. Jaunietis, kurš vienas nakts izklaides vietā izvēlas cienīt sevi un savu nākamo ģimeni, nepakļaujoties mirkļa kārdinājumam, kas vēlāk jānožēlo. Māmiņa, kura, neskatoties uz smago dzīves situāciju, izvēlas saudzēt sava bērna dzīvību un ļaut viņam ieraudzīt saules gaismu. Pusaudzis, kurš izvēlas palīdzēt vecmāmiņai pāriet ielu.”


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā