Juridiskā komisija virza apstiprināšanai Saeimā CVK locekļu kandidātus

(15.03.2012.)

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien, 15.martā, lēma apstiprināšanai Saeimā virzīt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja un septiņu CVK locekļu kandidatūras.

CVK priekšsēdētāja amatā Juridiskā komisija rosina atkārtoti apstiprināt Arni Cimdaru. Savukārt par CVK locekļiem – Ritvaru Eglāju, Ievu Gruziņu, Kārli Kamradzi, Dzintru Kusiņu, Aleksandru Maļcevu, Loretu Skabursku un Sniedzi Sproģi.

Šodien sēdē, iztaujājot katru no klātesošajiem kandidātiem, deputāti interesējās par kandidātu profesionālo pieredzi un skatījumu uz CVK turpmākā darba prioritātēm, tostarp elektroniskās balsošanas ieviešanu, vēlēšanu iecirkņu darba uzlabošanu un to, kā nepieļaut referendumu rīkošanu par Satversmei neatbilstošām likumdošanas iniciatīvām.

Juridiskā komisija plāno lēmumprojektus par CVK priekšsēdētāja un locekļu kandidatūru apstiprināšanu virzīt izskatīšanai 22.marta Saeimas sēdē. 

Likums „Par Centrālo vēlēšanu komisiju” nosaka, ka Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tās sanākšanas izveido Centrālo vēlēšanu komisiju kā pastāvīgi darbojošos valsts institūciju. Centrālā vēlēšanu komisija nodrošina Saeimas vēlēšanu, Eiropas Parlamenta vēlēšanu, republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu, kā arī tautas nobalsošanas un likumu ierosināšanas sagatavošanu un vadīšanu.

CVK sastāvā ir deviņi locekļi. CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus — Augstākā tiesa savā plēnumā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt