Publisko izdevumu un revīzijas komisija: jāstiprina Finanšu ministrijas kā vadošās iestādes tiešā kontrole pār ES fondu apguvi nozaru ministrijās

(01.02.2012.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija otrdien, 31.janvārī, diskutējot ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem par Eiropas Komisijas (EK) izteikto kritiku saistībā ar Eiropas Savienības (ES) fondu apguvi, secināja, ka EK prasība pēc papildus revīzijas mehānismu ieviešanas nav pamatota, tomēr būtu jāstiprina vadošās iestādes – Finanšu ministrijas (FM) – tiešā kontrole pār nozaru ministrijām ES fondu līdzekļu izlietojuma jomā.

Kā skaidroja Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aleksandrs Antonovs, pašlaik katra Eiropas Savienības fonda projekta uzraudzība tiek īstenota piecos līmeņos, tā ir pietiekama, un papildus revīzijas mehānismi nav nepieciešami.

Komisijas deputāts Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) norādīja uz pašreizējo ES fondu projektu lielo auditu slogu, kas kavē līdzekļu apguvi un pauda bažas par papildus kontroles mehānismu nepieciešamību.

Komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa norādīja, ka EK, iespējams, nav pilnībā informēta par Eiropas Savienības fondu apguves projektu kontroles mehānismiem Latvijā, tādēļ tai ir radies maldīgs priekšstats, ka uzraudzība tiek īstenota par vāju. Tādēļ Finanšu ministrijai jāturpina dialogs ar EK, informējot par kontroles mehānismu sistēmu Latvijā. Tomēr jāatzīst, ka atsevišķu nozaru ministriju iekšējie auditi ne vienmēr veic sistemātisku un pārskatāmu kontroli pār ministriju pārziņā nodotajiem finanšu līdzekļiem, tai skaitā ES fondu līdzekļu izlietojumu, tādēļ FM būtu jāinicē ministriju iekšējo auditu sistēmas reforma, kas nodrošinātu lielāku uzticamību iekšējai uzraudzībai, uzsvēra E.Siliņa.

Deputāts Aleksandrs Sakovskis (SC) atzīmēja, ka viens no EK kritikas iemesliem varētu būt nepietiekamā iesniegto projektu kvalitāte, kas kavē pilnīgu ES fondu apguvi.

Komisijas deputāti atzina, ka, lai arī EK, apturot maksājumu procedūru, kā iemeslu nav minējusi neefektīvu ES fondu līdzekļu izlietojumu, tomēr īstenoto projektu lietderība un ilgtspējība ir daudz būtiskāks jautājums.

Komisija vienojās aicināt katru nozares ministriju uz atsevišķu komisijas sēdi sniegt informāciju par attiecīgajai ministrijai piešķirto ES fondu līdzekļu apguvi un šo projektu efektivitāti un ilgtspēju.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī