Tautsaimniecības komisija virzīs likumprojektu, lai Baltijas valstis varētu veikt kopīgus iepirkumus veselības jomā

(17.01.2012.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 17.janvārī, iesniegšanai Saeimā atbalstīja likumprojektu „Grozījumi Publisko iepirkumu likumā”, kas ļaus centralizēti kopā ar citām Baltijas valstīm iepirkt medikamentus un medicīnas preces.

Kopīgi šo valstu iepirkumi nodrošinās zemāku cenu, tādējādi ļaujot ietaupīt valsts budžeta līdzekļus, norāda likumprojekta autori.

Likumprojektā noteikts, ka centralizēto iepirkumu institūcija varēs veikt iepirkumus un organizēt iepirkuma procedūras citu Eiropas Savienības dalībvalstu pasūtītāju vajadzībām. Šajā gadījumā centralizēto iepirkumu institūcija piemēro Publisko iepirkumu likumā noteiktās prasības.

Tāpat ar šo likumprojektu plānots izslēgt normas, kas paredz, ka no iepirkuma tiek izslēgti uzņēmumi, kas nodarbinātajiem maksā darba samaksu, kas nesasniedz 70 procentus no vidējā atalgojuma šajā nozarē. Grozījumi tiek veikti, jo Satversmes tiesa šādu prasību atzinusi par neatbilstošu Eiropas Savienības tiesībām.

Komisija likumprojektu „Grozījumi Publisko iepirkumu likumā” iesniegs Saeimai un lūgs izskatīt steidzamības kārtā. Likuma normas par kopīgiem iepirkumiem veselības jomā un Satversmes tiesas sprieduma izpildīšanu tiek izņemtas no otrajam lasījumam gatavojamā likumprojekta, kas paredz plašākas izmaiņas publisko iepirkumu jomā, jo darbs pie tiem prasīs ilgāku laiku, norāda komisijā.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt