Tautsaimniecības komisija: jānosaka skaidrāki kritēriji savstarpējo strīdu nošķiršanai no īstas maksātnespējas

(17.01.2012.)
Gallery

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 17.janvārī, diskutēja par iespējām pilnveidot maksātnespējas regulējumu. Saeimas deputāti konstatēja, ka esošajā normatīvajā ietvarā pastāv riski, ka uzņēmēji maksātnespējas procesu izmanto kā lētāku un ātrāku alternatīvu parādu piedziņas procesam. Esošais regulējums jāuzlabo, lai maksātnespējas procesu neizmantotu, lai izrēķinātos ar konkurentiem un piedzītu salīdzinoši nelielus parādus, nepastāvot īstas maksātnespējas draudiem.

„Jaunais Maksātnespējas likums darbojas salīdzinoši īsu laiku, taču prakse liecina, ka ne vienmēr tas tiek izmantots atbilstoši mērķim un būtībai. Patlaban maksātnespēja tiek pieteikta arī, lai risinātu savstarpējus strīdus, jo parādu piedziņas tiesvedība prasa vairākus gadus,” raksturoja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. „Pie šīs problēmas atgriezīsimies marta sākumā, kad no Tieslietu ministrijas sagaidīsim piedāvājumu skaidrāku kritēriju noteikšanai, lai savstarpējos strīdus varētu atšķirt no īstas maksātnespējas.”

Tieslietu ministrijas veidotajā darba grupā jau tiek meklēta vienota pieeja un definējums tam, kas ir tikai strīds, un līdz ar to nav uzskatāms par pamatu maksātnespējas procesa uzsākšanai.

Arī Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvis Kazimirs Šļakota uzsvēra, ka patlaban ir populāri pieteikt parādnieka maksātnespēju, jo normālais parādu piedziņas process ir ilgāks un sarežģītāks.

Visas iesaistītās puses bija vienisprātis, ka jāstiprina arī tiesnešu kvalifikācija, lai viņi varētu izskatīt sarežģītās maksātnespējas lietas. Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš šodien deputātiem apliecināja, ka tiks strādāts pie tiesnešu darba uzlabošanas, lai tiktu veidota vienota un saskaņota tiesu prakse.

Komisijas priekšsēdētājs kā vienu no risinājumiem piedāvāja, izskatot maksātnespējas pieteikumu lielajiem uzņēmumiem, tā saukto likviditātes testu papildināt ar bilances testu. Lielajiem uzņēmumiem nepamatots maksātnespējas process ļoti būtiski grauj reputāciju, tāpēc pierādījumu slieksnim par maksātnespēju jābūt augstākam. Lai novērstu iespējamo maksātnespējas administratoru interešu konfliktu, atzinumu par finanšu situāciju varētu sniegt zvērināts revidents, pauda V.Dombrovskis. Viņš norādīja, ka, nosakot pienākumu maksātnespējas pieteicējam apmaksāt zvērināta revidenta darbu, tiktu mazināta vēlme šo procesu izmantot kā aizstājēju parādu piedziņas procesam.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.jūlijā
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju