Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija konceptuāli atbalsta fiskālās disciplīnas nostiprināšanu Satversmē

(10.01.2012.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 10.janvārī, konceptuāli atbalstīja ierosinātos grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz konstitūcijā nostiprināt fiskālās disciplīnas principus.

„Lai gan šodienas diskusijā vienojāmies atbalstīt Satversmes grozījumu tālāko virzību, uzskatām, ka ar konstitūcijas grozīšanu nevajadzētu steigties. Vispirms būtu jāsagaida jaunā Eiropas Savienības fiskālās disciplīnas stiprināšanas līguma galīgā redakcija, kā arī Saeimā jāpieņem fiskālās disciplīnas ietvara likums,” pauž Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Apspriežot piedāvātos grozījumus Satversmē, kas nosaka, ka Saeima ir atbildīga par taupīgu budžetu un uzkrājumu veidošanu valsts attīstībai un finanšu stabilitātei, deputāti interesējās, kāpēc uzsvars likts tieši uz taupības, nevis ekonomikas stimulēšanas principu, un no kura brīža uzkrājumus paredzēts veidot. „Ja sāksim krāt tagad, kad lienam ārā no bedres, tad mēs nekad no šīs bedres neizlīdīsim, jo taupības apstākļos neko iekrāt nevar,” akcentēja komisijas priekšsēdētāja biedrs Valdis Liepiņš. Tāpat deputāti akcentēja, ka ne jau tikai Saeima, bet arī daudzas citas valsts institūcijas ir atbildīgas par valsts finansēm.

Izmaiņas Satversmē arī paredz, ka Saeima katru gadu pirms saimnieciskā gada sākuma lemj par valsts ienākumu un izdevumu budžetu vairāku gadu budžeta plāna ietvaros. Ja Saeima pieņem lēmumu, kas saistīts ar budžetā neparedzētiem izdevumiem, tad lēmumā jāparedz līdzekļi, ar kuriem segt šos izdevumus.

Budžeta projektus Saeimai iesniedz Ministru kabinets, kas kārto valsts finanšu lietas sabalansēti. Pēc budžeta gada notecēšanas Ministru kabinets iesniedz Saeimai apstiprināšanai norēķinus par budžeta izpildīšanu, paredz likumprojekta redakcija.

Finanšu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka izmaiņas Satversmē nepieciešamas, lai fiskālās disciplīnas principiem piešķirtu hierarhiski augstāku vietu tiesību sistēmā.

Par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” kā atbildīgā ir noteikta Saeimas Juridiskā komisija, un par izmaiņām Satversmē Saeimai jālemj trīs lasījumos.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā