Tautsaimniecības komisija atbalsta ierosinājumu Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanai pieteikties elektroniski

(23.11.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 23.novembrī, pēc iepazīšanās ar situāciju uz Latvijas austrumu robežas pauda atbalstu Valsts robežsardzes ierosinājumam veidot elektronisku robežšķērsošanas rindu, kā arī noteikt pienākumu kravas transportlīdzekļu vadītājiem reģistrēties fiziskā rindā robežas šķērsošanai. 

„Šāds ierosinājums ir atbalstāms, un tā būtu vēl viena iespēja risināt kravas automašīnu robežas šķērsošanas problēmas. No atbildīgajām iestādēm gaidām konkrētus priekšlikumus grozījumiem normatīvajā regulējumā, lai komisijā tos varam izvērtēt un lai pēc iespējas ātrāk elektroniskā rinda tiktu ieviesta dzīvē,” pauda Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Tiesiskais regulējums nepieciešams, jo patlaban kravas automašīnu vadītājiem nevar uzlikt par pienākumu reģistrēties fiziskā rindā, lai organizētu raitu un drošu robežas šķērsošanu. Tāpat regulējuma trūkuma dēļ nevar noteikt prasības un atbildību rindas izveidošanai, lai izslēgtu korupcijas riskus, kas saistīti ar rindas kārtas numuru rezervēšanu, tirdzniecību vai nodošanu citam transportlīdzeklim, deputātus šodienas sēdē informēja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars. Savukārt iepriekšēja pieteikšanās rindā elektroniski ļautu automašīnu vadītājiem plānot minimālu laiku stāvēšanai rindā pirms Latvijas un Krievijas robežas, kā arī dotu iespēju uzlabot kustības drošību uz ceļiem un ekonomiski lietderīgi izmantot kravu pārvadātāju resursus.

„Ir jārīkojas nekavējoties, ja negribam, ka Igaunijas puse mums atņem lielu daļu tranzītbiznesa klientu. Tur attālinātas pieteikšanās rinda uz robežas jau ir ieviesta, kas ievērojami atvieglo robežšķērsošanu. Ir jāizstrādā konkrēts rīcības plāns, ieskaitot normatīvo regulējumu, lai no nākamā gada jaunā sistēma varētu strādāt,” komisijas sēdē uzsvēra deputāts Klāvs Olšteins.

Valsts robežsardzes ierosinājumu grozīt Latvijas Republikas valsts robežas likumu atbalstīja gan atbildīgā Satiksmes ministrija, gan Latvijas Autopārvadātāju asociācija. Tāpat atbalstu guva ierosinājums likumā noteikt institūciju kompetenci robežšķērsošanas fiziskās un elektroniskās rindas izveidei un administrēšanai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde