Saeimas deputāti vērtē mikrouzņēmuma modeļa ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi

(15.11.2011.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti otrdien, 15.novembrī, vērtējot paveikto un plānoto uzņēmējdarbības vides sakārtošanā, vērsa uzmanību uz problēmām, kas saistītas ar mikrouzņēmumu nodokļa administrēšanu.

Komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa atzīmēja pozitīvo iespaidu, kādu uz Latvijas tautsaimniecību atstājusi pagājušajā gadā ieviestā iespēja mazajiem uzņēmumiem reģistrēties kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. Vienlaikus E.Siliņa vērsa uzmanību uz iespējamiem riskiem, ieviešot valdības iecerēto papildu regulējumu, kura mērķis būtu mazināt mikrouzņēmuma pakalpojuma sniegšanas iespējas.

Atzīstot nepieciešamību mazināt mikrouzņēmuma nodokļa negodprātīgu izmantošanu nodokļu nemaksāšanas shēmās, E.Siliņa pauda bažas, ka iecerētais papildu regulējums nedos gaidīto ieguvumu. Komisijas priekšsēdētāja vērsa uzmanību uz iespējamiem riskiem, kādi rastos, atstājot Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā pārāk plašas interpretācijas iespējas noteikt, vai mikrouzņēmumu nodoklis netiek izmantots negodprātīgi, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. „Iecerētajam regulējuma jābūt precīzam, bez plašām interpretācijas iespējām, savādāk var sagaidīt neskaidri pamatotus nodokļu uzrēķinus un tiem sekojošas tiesas prāvas, kurās uzņēmēji attiesās tiem uzliktos nodokļu uzrēķinus,” pauda E.Siliņa. 

Kā deputātiem paskaidroja Finanšu ministrijas pārstāvji, nereti uzņēmēji izmanto pastāvošo regulējumu, lai izvairītos no nodokļu nomaksāšanas. Piemēram, atsevišķi uzņēmumi saviem darbiniekiem – grāmatvežiem, juristiem un pat sekretārēm – liek dibināt mikrouzņēmumus, no kuriem pēc tam pērk tos pašus pakalpojumus, kurus šie darbinieki iepriekš veikuši uzņēmumā.

Līdz ar to darbinieki faktiski turpina strādāt tajā pašā uzņēmumā un veikt tos pašus pienākumus, bet uzņēmums ar šādas shēmas palīdzību var maksāt samazināto nodokļa likmi. Lai izskaustu šādu negodprātīgu praksi, iecerēts veikt grozījumus atbilstošajos tiesību aktos, lai noteiktu papildu tiesisko regulējumu, informēja Finanšu ministrijas pārstāvji.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā