Arī 11.Saeimas deputāti atsakās no papīra dokumentiem

(31.10.2011.)

Kopš 11.Saeimas sanākšanas Saeimas Prezidijā saņemti iesniegumi no vairākiem deputātiem, kuri vēlas atteikties no Saeimas sēžu dokumentiem papīra formātā.

Patlaban jau 15 deputāti nesaņem dokumentu papīra kopijas, un uz šo deputātu dokumentu kastītēm uzlīmēta simboliska zaļa eglīte. No Saeimas sēžu dokumentu papīra kopijām atteikušās arī piecas 11.Saeimas komisijas un viena frakcija.
 
Saeimas sēdēs izskatāmie dokumenti ikvienam ir pieejami elektroniski, un deputāti ar tiem sēdes laikā var strādāt, izmantojot portatīvo datoru.

Iepriekšējā sasaukumā 53, bet 9.Saeimā vairāk nekā 40 Saeimas deputāti, taupot resursus, bija atteikušie no dokumentiem papīra formātā.  

Lai samazinātu papīra patēriņu, Saeimas sēžu materiāli, ja iespējams, tiek samazināti un kopēti uz lapas abām pusēm. Pēc Saeimas sēdēm pāri palikušos dokumentus un pavairoto materiālu pārpalikumus, kā arī ikdienas lietošanas papīru savāc un nodod pārstrādei papīrfabrikā „Līgatne”. Papīrfabrika nodrošina makulatūras savākšanu ar savu transportu, neprasot par to samaksu.

Tāpat parlamenta ēkās kopš 2010.gada pavasara ir izvietoti kartona konteineri, kuros izlietoto papīru savāc otrreizējai pārstrādei. Konteineri nodrošina ērtu un parocīgu makulatūras savākšanu parlamenta darba kabinetos, komisiju sēžu zālēs un citās telpās.

Savukārt zem visiem Saeimas e-pasta sūtījumiem kopš pagājušā gada aprīļa ieviests centralizēts paraksts, kas aicina tā saņēmēju saudzēt dabas resursus un pirms drukāšanas izvērtēt, vai šis sūtījums nepieciešams papīra formātā.

Vienas tonnas biroja papīra otrreizēja pārstrāde ļauj ietaupīt apmēram divas tonnas koksnes. Turklāt otrreizēja papīra pārstrāde ļauj būtiski ietaupīt arī ražošanas procesā nepieciešamo enerģiju un ūdeni.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī