Sociālo un darba lietu komisija tālākai izskatīšanai virzīs trīs 10.Saeimā nepabeigtus likumprojektus

(26.10.2011.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 11.Saeimā turpinās darbu pie trim likumprojektiem, kuru uzskatīšana nav pabeigta iepriekšējā Saeimas sasaukumā. Par to trešdien, 26.oktobrī, spriežot par komisijas pirmajiem darba uzdevumiem, vienojās komisijas deputāti.

Komisija turpinās darbu pie Psihologu profesionālās darbības likuma, kas paredz ieviest psihologu darba regulējumu. „Šī ir viena no profesijām, kurā strādājošo darbs joprojām netiek reglamentēts, kaut arī no psihologa slēdziena var būt atkarīgs cilvēka liktenis. Jaunais likums ļaus ieviest psihologu darbā zināmu kvalitātes standartu,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, uzsverot, ka darbs pie likumprojekta otrā un trešā lasījuma tāpat kā līdz šim notiks ciešā sadarbībā ar nozares lietpratējiem un nevalstiskajām organizācijām.

Sociālo un darba lietu komisijas dienas kārtībā būs arī Grozījumi Ārstniecības likumā, kas paredz attiekties no prasības sertificēt ārstniecības atbalsta personas, svītrot deleģējumu bērnu slimību reģistra izveidei, kā arī precizēt citas tiesību normas un likumā lietotos terminus.

Komisija plāno turpināt darbu arī pie grozījumiem Pacientu tiesību likumā, lai izpildītu Eiropas Savienības prasības attiecībā uz Latvijā piespriesta brīvības atņemšanas soda izpildīšanas lūguma nosūtīšanu ārvalstij. Plānots Tieslietu ministrijai piešķirt tiesības lūgt ārstniecības iestādi sniegt informāciju par pacientu, kuram psihisko traucējumu vai garīgās atpalicības dēļ ir noteikta ārstēšanās specializētā psihiatriskajā slimnīcā vai piemērotā brīvības atņemšanas vietā.

Komisijas deputāti vienojās arī par iespējamajiem priekšlikumu iesniegšanas termiņiem visu trīs likumprojektu 2.lasījumam, kā arī atbildīgajiem komisijas referentiem, kuri par likumprojektiem ziņos Saeimas sēdē.

Komisija nolēma nevirzīt izskatīšanai 11.Saeimā grozījumus Darba likumā, kas paredzēja aizliegt darba sludinājumā pieprasīt konkrētas svešvalodas prasmi, ja tās lietošana nav nepieciešama darba pienākumu veikšanai.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamā Saeima pēc Valsts prezidenta, Ministru kabineta, Saeimas komisijas vai ne mazāk kā piecu deputātu priekšlikuma savā pirmajā sesijā lemj, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Ja Saeima nolemj turpināt šāda likumprojekta izskatīšanu, tas tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā.

11.Saeima varēs lemt par 67 likumprojektiem, kuru izskatīšana iepriekšējā parlamenta sasaukumā nav pabeigta.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā