Saeima apstiprina atteikšanos no nāvessoda arī kara laikā

(13.10.2011.)

Saeima ceturtdien, 13.oktobrī, otrajā galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar ko Latvija ratificē Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokolu par nāvessoda pilnīgu atcelšanu. Līdz ar to Latvija atteiksies no nāvessoda piemērošanas arī par noziegumiem, kas izdarīti kara laikā.

Jau kopš 1996.gada Latvijā nāvessods netiek piespriests un izpildīts nevienam notiesātajam. Neskatoties uz to, līdz šim Krimināllikumā bija paredzēta iespēja piespriest nāvessodu vīriešiem, kuri kara laikā izdarījuši slepkavību vainu sevišķi pastiprinošos apstākļos. Tomēr 2002.gadā Latvijas parakstītais Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokols paredz atteikties no nāvessoda piemērošanas arī kara laikā.

Konvencijas 13.protokolā pausts, ka nāvessods ir jāatceļ un to nevar nekādos apstākļos piespriest un izpildīt nevienai personai, jo tiesības uz dzīvību ir viena no galvenajām demokrātiskas sabiedrības pamatvērtībām. Ar Saeimā izskatāmo likumprojektu šis mūsu valsts parakstītais protokols tiks arī ratificēts. Līdz šim Latvija bija viena no nedaudzajām Eiropas Padomes dalībvalstīm, kas konvencijas 13.protokolu vēl nebija ratificējusi.

Attiecīgus grozījumus Saeima veica arī Sodu izpildes kodeksā, Krimināllikumā, Apžēlošanas likumā un likumā par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā