Atvieglos nodokļu parāda nomaksu

(13.09.2011.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 13.septembrī, izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja jauno Nodokļu atbalsta pasākuma likumprojektu, kas nodokļu maksātājiem paredz atvieglot nodokļu parāda atdošanu.

„Saskaņā ar jauno regulējumu nodokļu administrācijai būs tiesības noteikt garāku laika periodu nodokļa parāda nomaksai, kā arī dzēst nokavējuma naudu un soda naudu tiem nodokļu maksātājiem, kuri laicīgi būs nomaksājuši nodokļu pamatparādu,” atzīmē Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Likumprojekts paredz līdzšinējo nodokļa parāda samaksas termiņu, kas ir 18 mēneši, pagarināt līdz pat 60 mēnešiem atkarībā no nodokļu parāda summas.

Savukārt tiem nodokļu parādniekiem, kuri līdz noteiktam datumam būs samaksājuši nodokļu pamatparādu un soda naudu 10 procentu apmērā, nodokļu administrācija varēs dzēst visu nokavējuma naudu, kā arī 90 procentus no soda naudas.

Nodokļu atbalsta pasākumu varēs izmantot nodokļu maksātāji, kuriem parādi radušies līdz 2010.gada 1.septembrim. Nekustamā īpašuma nodokļa pamatparāds tiks noteikts katras pašvaldības administratīvās teritorijas ietvaros.

Likumprojektā noteikts nodokļu maksātāju loks, kas varēs pieteikties šiem pasākumiem un kam šis valsts atbalsts būs ierobežots. Nodokļu atbalsta pasākums neattieksies uz uzņēmumiem, kam pasludināts maksātnespējas process.

Tāpat likumprojekts paredz atbalstu kārtējo izdevumu segšanai, un uz to varēs pretendēt lauksaimniecības produktu ražotāji, zivsaimnieki, transporta nozares un kuģu būves uzņēmumi, kā arī ogļrūpniecības, tērauda rūpniecības un sintētisko šķiedru ražošanas uzņēmumi, ja ražošanas ieņēmumi veido mazāk nekā 50 procentus no apgrozījuma.

Lai saglabātu dalību nodokļu atbalsta pasākumā, nodokļu parādniekiem būs jāievēro nodokļu administrācijas noteiktie parāda samaksas termiņi un savlaicīgi jāveic maksājumi. Nokavēto nodokļu maksājumu piedziņa tiks atjaunota, ja nodokļu maksātājs neievēros maksājumu grafiku. 

Šie nodokļu maksātāju atbalsta pasākumi būs attiecināmi uz iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmumu ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli, akcīzes nodokli, muitas nodokļiem un tiem līdzvērtīgiem maksājumiem par ievesto preci, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, dabas resursu nodokli un nekustamā īpašuma nodokli.

Par likumprojektu „Nodokļu atbalsta pasākuma likums” trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā