Vucāns: par atsevišķiem pārkāpumiem nodokļu nomaksā varēs nesodīt

(01.07.2011.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) nodokļu komisija piektdien, 1.jūlijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par nodokļiem un nodevām”, kas paredz uzlabot nodokļu saistību izpildi.

„Pirms uzņēmējam noteikt uzrēķinu par pārkāpumiem nodokļu nomaksā vispirms būs jākonstatē viņa vaina. Līdzšinējā nodokļu administrācijas prakse liecina, ka, nosakot soda naudu, ne visos gadījumos uzņēmēji ir vainīgi un tāpēc bieži tiek nepamatoti sodīti valsts iestādes vai citas personas kļūdas dēļ,” uzsver Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Vucāns.

Izmaiņas likumā arī paredz no 30 uz 20 procentiem samazināt soda naudas apmēru par nodokļu revīzijā konstatēto nodokļu pārkāpumu, kura rezultātā ir samazināts budžetā iemaksājamā nodokļa apmērs vai palielināta no budžeta atmaksājamā summa, kas nepārsniedz 15 procentus no deklarējamās summas.

Savukārt, ja budžetā iemaksājamā vai no budžeta atmaksājamā summa pārsniedz 15 procentus no deklarējamās summas, soda naudu paredzēts samazināt no 50 uz 30 procentiem.

Plānots pagarināt termiņu kārtējiem nodokļu maksājumiem, sadalot tos līdz vienam gadam, kā arī atkārtoti sadalīt termiņos līdz sešiem mēnešiem, ja pirmajā pagarinājumā ir samaksāti 80 procenti no nodokļu pamatparāda. Termiņa pagarinājumu varēs izmantot diviem kārtējiem maksājumiem kalendāra gadā.

Tāpat paredzēts, ka nodokļu administrācijai būs tiesības dzēst pārmaksātās nodokļu summas, ja triju gadu laikā no nodokļa maksāšanas termiņa nodokļa maksātājs nebūs pieprasījis to atmaksu.

Piedāvātās izmaiņas paredz iespēju nodokļu maksātājam slēgt vienošanos ar Valsts ieņēmu dienestu par nodokļu uzrēķina atmaksu arī tad, ja tam ir nodokļu parādi vai arī sagatavoti materiāli kriminālprocesa uzsākšanai. Šādā gadījumā nodokļu maksātājam būs pienākums papildus noteikto maksājumu samaksāt divu mēnešu laikā.

Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences nodrošināšanā un Starptautiskā Valūtas fonda ieteikumus nokavējuma un soda naudu režīma racionalizēšanā.

Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām”” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.


 
Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt