Ingrīda Circene: ar kvotu sistēmu varētu novērst sieviešu diskrimināciju karjerā

(22.06.2011.)

Neaugoties uz to, ka sieviešu skaits Eiropas darba tirgū pieaug, sievietes joprojām tiek diskriminētas, kad darba devējam jāizvēlas darbinieks vadošajam amatam. Kvotu sistēma ir viens no veidiem, kā šo problēmu varētu izskaust. To pirms debatēm Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) plenārsēdē pauž EPPA Latvijas delegācijas vadītāja Ingrīda Circene.

Debates EPPA plenārsēdē notiks ceturtdien, 23.jūnijā, Strasbūrā (Francija).

„Kvotu sistēma ļoti veiksmīgi darbojas Norvēģijā, kur astoņu gadu laikā sieviešu skaits augsta līmeņa vadībā pieaudzis no septiņiem līdz pat 40 procentiem. Savukārt Somijas pieredze liecina, ka, palielinot sieviešu skaitu biznesa vadībā, būtiski pieaug darba produktivitāte un efektivitāte,” stāsta I.Circene. Viņa piebilst, ka, lai panāktu lūzumu, ar kvotām vien nepietiek, jāveido Eiropas valstu stratēģija diskriminācijas novēršanai un darba savienošanai ar ģimenes dzīvi, tostarp veicinot darbu uz nepilnu slodzi, attīstot pabalstu, atvaļinājumu, attālinātās nodarbinātības sistēmu.

EPPA plenārsēdē I.Circene ar kolēģiem apspriedīs nepieciešamību skolu programmās iekļaut diskusijas par sieviešu lomu sabiedrībā un plašsaziņas līdzekļu lomu stereotipu mazināšanā. „Masu mediju iesaistīšanās palīdzētu sieviešu pašapziņas celšanai, sevišķi izvairīties no nepilnvērtības kompleksiem tām sievietēm, kuras ģimenēs cieš no vardarbības un pret kurām izrādīta necieņa,” uzskata I.Circene.

EPPA Latvijas delegācija no 20. līdz 24.jūnijam Strasbūrā (Francija) piedalās EPPA plenārsēdē.

Eiropas Padomes Parlamentārā Asambleja ir viena no Eiropas Padomes lielākajām un redzamākajām institūcijām, kurā uz sesijām regulāri pulcējas Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentārieši. 1949.gadā dibinātā Eiropas Padome šobrīd apvieno 47 Eiropas valstis. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību, veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot dažādu Eiropas tautu kultūras. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde