Saeimas komisija vienojas par politiski represētās personas statusa piešķiršanas centralizāciju

(21.12.2010.)


Otrdien, 21.decembrī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nolēma veikt grozījumus normatīvajos aktos, lai deleģētu Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei pienākumu centralizēti pieņemt lēmumus par politiski represētās personas statusa piešķiršanu.

Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene ir pārliecināta, ka, centralizējot represētās personas statusa piešķiršanu, tiks novērsti statusa nepamatotas piešķiršanas riski un nodrošināta kvalitatīva statusa piešķiršanas procedūra. „Vislabāk, lai šis pienākums tiktu deleģēts iestādei, kuras pārziņā ir darbam nepieciešamie arhīvi un pārstāvniecības novados, piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei,” teica I.Circene. Gada laikā politiski represētās personas statusu vidēji iegūst 100 personas, un dažkārt tiek konstatēti gadījumi, kad šis statuss piešķirts nepamatoti.

Deputāti uzsvēra, ka jautājums jārisina vienojoties Tieslietu ministrijai, Iekšlietu ministrijai un pašvaldībām. Komisijas priekšsēdētājas biedrs Boriss Cilevičs norādīja, ka, sagatavojot grozījumus, jāpievērš īpaša uzmanība tiesiskās paļāvības ievērošanai, „lai pašvaldībām paliktu saistības, piemēram, attiecībā uz palīdzības represētām personām sniegšanu”.

Komisija pārliecināta, ka funkciju pārņemšanai nebūs nepieciešami papildu līdzekļi, jo statusa pieprasījumu skaits ir neliels un katru gadu sarūk.

Deputāti uzdeva Tieslietu ministrijai līdz 15.janvārim sagatavot attiecīgos grozījumus normatīvajos aktos, lai komisija tos varētu virzīt izskatīšanai Saeimā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī