Saeima pieņem izmaiņas nodokļu likumos

(20.12.2010.)

Saeima pirmdien, 20.decembrī, izskatot 2011.gada valsts budžeta likumprojektu paketi, otrajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus vairākos nodokļu likumos.

2011.gadā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme būs 25 procenti līdzšinējo 26 procentu vietā. Saeima arī atbalstīja izmaiņas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmēs, nosakot, ka ar 2011.gada 1.janvāri obligāto iemaksu likme darba ņēmējam vispārīgajā gadījumā ir 35,09 procenti, kur darba devējs maksā 24,09, bet darba ņēmējs – 11 procentus. Iepriekš darba ņēmēja daļa bija deviņi procenti.

No nākamā gada pievienotās vērtības nodokļa standartlikme būs 22 procenti, savukārt samazinātā likme – 12 procenti. Samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme saglabāta tūrisma mītnēm, grāmatniecībai, medikamentiem. Savukārt elektroenerģijas piegādei iedzīvotājiem tiks piemērota nodokļa standartlikme.

Grozot Nekustamā īpašuma nodokļa likumu, tiek palielināta nodokļa likme dzīvojamām mājām. Atkarībā no dzīvojamās mājas vai dzīvokļa kadastrālās vērtības nodokļa likme būs no 0,2 līdz 0,6 procentiem. Īpašumiem ar augstāku kadastrālo vērtību tiks piemērota lielākā nodokļa likme. Līdz šim nekustamā īpašuma nodokļa likme bija no 0,1 līdz 0,3 procentiem. Minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums katram nodokļa maksātājam katrā pašvaldībā tiek noteikts 5 lati.

Savukārt akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem nākamgad būs 5,2 lati par 100 litriem līdzšinējo četru latu vietā.

Grozījumi veikti arī likumā „Par uzņēmuma ienākuma nodokli”, nosakot, ka par lielām investīcijām, kas veiktas, lai paplašinātu ražošanu Latvijas prioritārajās nozarēs, tiek piemērotas nodokļa atlaides. Lai pretendētu uz nodokļa atlaidi, uzņēmumam būs jāiegulda vismaz pieci miljoni latu.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt