Saeima pieņem jauno Dzīvokļa īpašuma likumu

(28.10.2010.)

Saeima ceturtdien, 28.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma jauno Dzīvokļa īpašuma likumu.

Likuma uzdevums ir noteikt dzīvokļa īpašuma statusu, dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību. Tāpat jaunais likums nosaka dzīvokļa īpašnieku kopības kompetenci un lēmumu pieņemšanas kārtību.

Jaunajā regulējumā definēts dzīvokļa īpašuma jēdziens, atsevišķais īpašums un kopīpašums. Noteikta arī dzīvokļa īpašuma izveidošanas un nodibināšanas kārtība, kā arī dzīvokļa īpašuma izbeigšanās nosacījumi.

Likums nosaka, ka dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, nesasaucot kopsapulci - aptaujas veidā, kā arī citādi savstarpēji vienojoties. Dzīvokļu īpašnieku kopība varēs arī noteikt, kuri jautājumi izlemjami tikai dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē.

Tāpat Dzīvokļa īpašuma likumā noteikts, kādos gadījumos dzīvokļa īpašniekam ir tiesības bez saskaņošanas ar citiem dzīvokļu īpašniekiem, bet ievērojot normatīvo aktu prasības, rekonstruēt, renovēt vai restaurēt atsevišķo īpašumu, pārbūvēt šo īpašumu norobežojošos logus un durvis. Noteikts arī, kādos gadījumos nepieciešama citu dzīvokļu īpašnieku vai dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišana.

Jaunais Dzīvokļa īpašuma likums stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī, kad spēku zaudēs 1995.gadā pieņemtais likums „Par dzīvokļa īpašumu”, kas vairs neatbilst mūsdienu prasībām.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt