Saeima ratificē Latvijas un Baltkrievijas vienošanos par pierobežas iedzīvotāju braucienu vienkāršošanu

(28.10.2010.)

Baltkrievijas pierobežā dzīvojošajiem Latvijas iedzīvotājiem būs vieglāk šķērsot abu valstu robežu. To paredz Latvijas un Baltkrievijas vienošanās par abu valstu pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu, ko ceturtdien, 28.oktobrī, galīgajā lasījumā atbalstīja Saeima.

Šī gada augustā noslēgtā Latvijas un Baltkrievijas vienošanās paredz, ka pierobežas iedzīvotāji, kuri būs saņēmuši īpašas vietējās pierobežas satiksmes atļaujas, otras puses teritorijā varēs uzturēties līdz 90 dienām sešu mēnešu laika posmā.

Pēc vairāku Latgales pašvaldību lūguma pierobežas zona, kuras iedzīvotāji varēs pretendēt uz atļauju saņemšanu, būtiski paplašināta līdz 30 kilometriem, un tagad tajā iekļauta arī Daugavpils.

Pierobežas iedzīvotāji uz jaunajām atļaujām varēs pretendēt, ja to brauciena mērķis uz kaimiņvalsti atbildīs kādam no noteiktajiem kritērijiem. Atļaujas tiks izsniegtas, lai otras valsts teritorijā viesotos pie radiniekiem vai apmeklētu radinieku kapu vietas, piedalītos dažādos ar vietējām vai reliģiskām tradīcijām saistītos pasākumos, kā arī lai apsaimniekotu piederošu nekustamo īpašumu, piedalītos izglītības, zinātniskos vai sporta pasākumos, saņemtu medicīnisko palīdzību vai arī, ja brauciena iemesls būs regulāri kontakti saimnieciskās darbības jomā. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā