Saeima atbalsta vienkāršāku iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu VID

(21.10.2010.)

Saeima ceturtdien, 21.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas paredz vienkāršot ienākumu deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tiem iedzīvotājiem, kuriem tas ir jādara obligāti.

Izmaiņas likumā nosaka, ka ienākumu deklarācijā iedzīvotājiem būs jānorāda tikai tā informācija, kas nav pieejama citās valsts informācijas sistēmās. Līdz ar to nodokļu administrācijai pārējās nepieciešamās ziņas būs jāiegūst no citiem valsts reģistriem.

Spēkā esošā kārtība nosaka, ka gada ienākumu deklarācija obligāti jāiesniedz individuālajiem uzņēmējiem, zemnieku saimniecību īpašniekiem un citiem saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī ārvalstīs strādājošajiem un iedzīvotājiem, kas papildus darba algai saņēmuši autoratlīdzību.

Izmaiņas likumā bija nepieciešamas, jo patlaban, aizpildot ienākumu deklarāciju, jāsniedz arī ziņas, kas jau atrodas dažādos reģistros un pieejamas arī VID. Tādējādi, sniedzot informāciju atkārtoti, iedzīvotājiem rodas neērtības un deklarāciju aizpildītāji tiek sodīti par datu neatbilstību VID datu bāzēs esošajai informācijai, norāda grozījumu autori. Deklarēšanas vienkāršošana ļautu arī ekonomēt VID finanšu un administratīvos resursus, kas tiek tērēti atkārtotai datu apkopošanai deklarācijās.

Grozījumi likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka, ka jaunā ienākumu deklarēšanas kārtība tiks uzsākta 2012.gada 1.janvārī, un to piemēros ienākumiem, kas gūti, sākot ar 2011.gada 1.janvāri.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt