Saeima pieņem Bīstamo kravu aprites likumu

(14.10.2010.)

Saeima ceturtdien, 14.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma jaunu Bīstamo kravu aprites likumu. Likums paredz izveidot kontroles sistēmu un uzlabot iesaistīto institūciju darbības koordināciju.

Šis likums nosaka visu veidu bīstamo kravu apriti un tajā iesaistīto dalībnieku tiesības un pienākumus, kā arī bīstamo kravu aprites kontroles un uzraudzības mehānismu.

Likuma mērķis ir nodrošināt saskaņotu un drošu bīstamo kravu apriti, lai novērstu vai mazinātu apdraudējumu vai kaitējumu, kādu tā varētu radīt cilvēku vai dzīvnieku dzīvībai vai veselībai, īpašumam vai videi.

Likums nosaka, ka bīstamo kravu aprites dalībnieks, kas būs pārkāpis normatīvo aktu prasības, segs visus izdevumus, kas radušies, veicot kontroles un pārkāpuma novēršanas pasākumus.

Lai nodrošinātu bīstamo kravu aprites koordināciju, Satiksmes ministrija izveidos Bīstamo kravu aprites konsultatīvo padomi. Tās sastāvā būs iesaistīto ministriju pārstāvji, kā arī to nozaru nevalstisko organizāciju pārstāvji, kurās notiek bīstamo kravu aprite.

Konsultatīvā padome sagatavos priekšlikumus valsts politikai, veicinās bīstamo kravu nekaitīguma nodrošināšanu un to ražošanas politikas saskaņošanu. Tā arī izvērtēs nozari regulējošo normatīvo aktu grozījumus, gatavos priekšlikumus, kā uzlabot avārijas seku novēršanu un analizēs uzraudzības mehānisma efektivitāti.
 
Likums stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā