Saeima atbalsta pašvaldības deputāta pilnvaru anulēšanu valsts valodas nezināšanas dēļ

(23.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 23.septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas paredz iespēju ar tiesas spriedumu anulēt pašvaldības deputāta mandātu, ja domē ievēlētais deputāts, kurš neprot valsts valodu, sešu mēnešu laikā to nebūs apguvis.

Pašvaldības deputāta pilnvaras varēs anulēt ar apgabaltiesas spriedumu, ja deputāta valsts valodas zināšanas neatbildīs Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim. Šīs likuma izmaiņas neattieksies uz 2009.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētajiem deputātiem, bet viņiem būs pienākums sešu mēnešu laikā apgūt latviešu valodu.

Deputāta valsts valodas zināšanas pārbaudīs Valsts valodas centrs, un tam būs pienākums informēt attiecīgās domes priekšsēdētāju par konkrētā deputāta valsts valodas zināšanu nepietiekamo līmeni, kā arī aicināt attiecīgo deputātu apgūt valsts valodu.

Grozījumi nosaka, ka pašvaldības domes priekšsēdētājam būs jānodrošina finansējums deputāta valsts valodas apmācībām un deputātam sešu mēnešu laikā būs jāapgūst latviešu valoda. Pēc šī termiņa Valsts valodas centrs veiks atkārtotu valsts valodas prasmes pārbaudi. Gadījumā, kad deputāts neierodas uz pārbaudi vai arī tiek konstatēts, ka deputāta valsts valodas prasme nav pietiekamā līmenī, Valsts valodas centram būs jāsniedz prasības pieteikums attiecīgajā apgabaltiesā par deputāta pilnvaru apturēšanu.

Izmaiņas likumā bija nepieciešamas, jo vairākās pašvaldībās ievēlēto deputātu darbs domē un saskarsme ar vēlētājiem ir apgrūtināta. Atsevišķi deputāti latviešu valodu neprot tādā apmērā, lai pilnvērtīgi varētu pildīt pašvaldības deputāta pienākumus, norāda grozījumu izstrādātāji.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde