Saeimas komisija tiekas ar ģenerālprokuroru

(14.09.2010.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 14.septembrī, tiekoties ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, pārrunāja prokuratūras darba aktualitātes, kā arī pašreizējo kriminogēno situāciju valstī.

Komisijas deputāti prokuratūras darbu samazināta finansējuma apstākļos vērtēja kā sarežģītu un apliecināja komisijas atbalstu nepieciešamo likumdošanas izmaiņu veikšanā, lai stiprinātu prokuratūras spējas pildīt savas funkcijas. „Situācija ir smaga, tomēr tā nav bezcerīga un ir iespējas virzīties uz priekšu,” teica komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš.

„Uz šo brīdi prokuratūra pilda savas funkcijas, tomēr finansējuma trūkums ir pats sāpīgākais jautājums,” atzina ģenerālprokurors. Nepietiekamā atalgojuma dēļ Rīgā, kur ir visaugstākais noziedzības līmenis, prokuratūrā nepietiek darbinieku. Īpaši grūti ir nokomplektēt smagu noziegumu izmeklēšanas grupas, kurās strādā vairāki prokurori, skaidroja Ē.Kalnmeiers. 

Ģenerālprokurors atzina, ka viens no šobrīd aktuālākajiem jautājumiem ir tiesu varas darbinieku profesionālās kvalifikācijas celšanas iespēju trūkums. Prokuroru zināšanu trūkums labi redzams, piemēram, izmeklējot apjomīgas finanšu noziegumu lietas. „Iespējams, Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts, kurā netiek nodrošināta sistēmiska prokuroru, tiesnešu, advokātu kvalifikācijas celšana. Bijuši pietiekami daudz pārmetumu par tiesu varas kļūdām un neprofesionalitāti, un situāciju var mainīt tikai ar regulāru un obligātu apmācību,” sacīja Ē.Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors komisijas sēdē arī rosināja prokuratūras statusu nostiprināt Satversmē, jo prokuratūra ir viens no tiesu varas pīlāriem. Tāpat Ē.Kalnmeiers informēja deputātus, ka uzdevis veikt inventarizāciju tā dēvētajā Ventspils uzņēmumu lietā, lai noteiktu perspektīvākos izmeklēšanas virzienus. Ģenerālprokurors atzina, ka lietas izskatīšana ir ieilgusi, un tajā ir milzīgs izskatāmo materiālu apjoms.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt