Saeimas komisija atbalsta otrreizējai caurlūkošanai grozījumus interešu konflikta novēršanas likumā

(14.09.2010.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 14.septembrī, atbalstīja otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, svītrojot no šī gada 17.jūnijā Saeimā pieņemtā likuma normu, kas uzliek pienākumu politisko partiju vai partiju apvienību valdes priekšsēdētājiem un valdes locekļiem Valsts ieņēmumu dienestā deklarēt savus ienākumus. 

Šādu lēmumu komisija pieņēma, izvērtējot Valsts prezidenta Valda Zatlera iebildumus un ņemot vērā Ministru prezidenta Valda Dombrovska atzinumu par to, ka tiesību normas par partiju un partiju apvienību amatpersonu pienākumu iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju ir iekļaujamas Politisko partiju likumā.

Komisija atstāja nemainītu iepriekš pieņemto regulējumu, ka valsts amatpersonām ienākumu deklarācijā turpmāk būs jānorāda tikai tā informācija, kas nav pieejama citās informācijas sistēmās, un nodokļu administrācijai pārējās nepieciešamās ziņas būs jāiegūst no citiem valsts reģistriem.

Grozījumi arī paredz, ka Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmā būs jānodrošina amatpersonai pieeja valsts informācijas sistēmās esošajai informācijai. Amatpersonai šī informācija būs jāpārbauda, nepieciešamības gadījumā jāprecizē un to patiesums jāapliecina ar savu parakstu. To, kuras informācijas sistēmas amatpersonām būs pieejamas, noteiks Ministru kabinets.

Iepriekš valsts amatpersonām, aizpildot ienākumu deklarāciju, bija jāsniedz ziņas, kas jau atrodas dažādos reģistros un pieejamas arī VID. Tādējādi, sniedzot informāciju atkārtoti, deklarāciju aizpildītāji pārrakstīšanās vai kļūdainas informācijas norādīšanas gadījumos tika sodīti par datu neatbilstību VID datu bāzēs esošajai informācijai, norāda grozījumu autori. Deklarēšanas vienkāršošana ļaus arī ekonomēt VID finanšu un administratīvos resursus, kas tika tērēti atkārtotai datu apkopošanai deklarācijās.

Grozījumi interešu konflikta novēršanas likumā arī nosaka, ka amatpersona amatu savienošanas kārtībā turpmāk varēs veikt eksperta vai konsultanta darbu citas valsts administrācijā, starptautiskā organizācijā vai tās pārstāvniecībā. Tam būs nepieciešama valsts vai koleģiālās institūcijas rakstveida atļauja, kas attiecīgo personu ir iecēlusi, ievēlējusi vai apstiprinājusi amatā, kā arī būs jāizvērtē, vai šāda amatu savienošana nekaitēs Latvijas valsts interesēm. Par amatpersonām, kuras amatā iecēlusi, ievēlējusi vai apstiprinājusi Saeima, būs jālemj Saeimas Prezidijam.

Grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” Saeimā otrreiz caurlūkot paredzēts 23.septembrī, un tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt