Saeima kompensē Krievijas teritorijā esošu zemes īpašumu

(09.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 9.septembrī, otrajā lasījumā kā steidzamu pieņēma likumu „Par citas valsts teritorijā esošas nekustamā īpašuma zemes daļas kompensēšanu”. Likums nosaka, ka tā nekustamā īpašuma daļa, kas pēc Latvijas un Krievijas robežas noteikšanas atrodas ārpus mūsu valsts teritorijas, īpašniekiem tiek kompensēta ar neapbūvētu, zemesgrāmatā neierakstītu zemesgabalu Alūksnes novadā.

„Šis ir unikāls gadījums, kad Saeima rod risinājumu konkrēta zemes īpašuma kompensācijai,” skaidro Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Komisija ieguldīja lielu darbu, lai atrastu juridiski korektu veidu, kā īpašniecei kompensēt zemi, kas Latvijas - Krievijas robežlīguma noslēgšanas rezultātā nonāca kaimiņvalsts teritorijā.” Viņš uzsver, ka „likumdevējam vienlīdz cītīgi jāstrādā, lai risinātu jautājumus, kas skar gan plašu sabiedrības loku, gan attiecas uz vienu ģimeni”.

Kā kompensācija tiek piešķirta Zemkopības ministrijai piekritīga zeme 8,5 hektāru platībā. Piešķirto zemesgabalu Latvijas Valsts mērnieks šogad uzmērīs par valsts budžeta līdzekļiem.

1997.gadā Latvijas un Krievijas ekspertu delegācijas saskaņoja robežlīguma projektu, kā rezultātā nekustamā īpašuma „Gobu sala” sastāvā esošās zemes daļa 8,2 ha platībā nonāca Krievijas teritorijā.

1998.gadā Liepnas pagasta zemes komisija nolēma Krievijas teritorijā esošā kopīpašuma daļu kompensēt ar līdzvērtīgu zemi Liepnas pagastā, taču īpašuma mantinieki no piedāvātājiem zemes gabaliem atteicās, pamatojot, ka tie nav uzskatāmi par kvalitātes ziņā atbilstošiem.

Speciālu likumu bija nepieciešams pieņemt, jo šobrīd nav konstatēti līdzīgi gadījumi un nav normatīvā akta, kurš reglamentētu kompensēšanu attiecīgās situācijās, norāda likumprojekta autori.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā