Saeima izdienas pensiju administrēšanu nodod VSAA

(09.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 9.septembrī, otrajā lasījumā kā steidzamus pieņēma septiņus likumus, kas paredz centralizēt izdienas pensiju administrēšanu, nododot to Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) ziņā.

Kā izņēmums noteiktas Satversmes aizsardzības biroja (SAB) amatpersonas un karavīri, kuru izdienas pensijas turpinās administrēt attiecīgi SAB un Aizsardzības ministrija. 

Patlaban izdienas pensijas tiesnešiem, prokuroriem, karavīriem, māksliniekiem, diplomātiem un citu dienestu darbiniekiem aprēķina, piešķir un izmaksā astoņas institūcijas. Centralizēta pensiju administrēšana ļautu ietaupīt valsts resursus, kā arī nodrošināt efektīvāku kontroli gadījumos, kad izdienas pensijas saņēmējam tiek piešķirts bezdarbnieka pabalsts.

Līdz ar jauno administrēšanas kārtību izdienas pensiju pieprasīšana kļūs pieejamāka - to varēs izdarīt jebkurā VSAA nodaļā.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas informāciju izdienas pensijas Latvijā kopumā saņem vairāk nekā 8000 iedzīvotāju.

Plānots, ka VSAA izdienas pensiju administrēšanu pārņems 2011.gada 1.janvārī.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt