Septembrī Saeimā stažēsies studentes no Vācijas

(30.08.2010.)

Saeimā no 6. līdz 24.septembrim Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas ietvaros stažēsies divas studentes no Vācijas. Jaunietēm būs iespēja iepazīt Saeimas deputātu, frakciju, komisiju un Saeimas Kancelejas struktūrvienību darbu, kā arī apmeklēt lekcijas Latvijas Universitātē.

„Man ir patiess prieks par to, ka jau pavisam drīz Saeimā uzņemsim divas stažieres no Vācijas, tādējādi īstenojot savu atbildes programmu Vācijas Bundestāga stipendiju programmai. Vācijas parlaments jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir nodrošinājis stažēšanās iespējas mūsu studentiem, bet tagad arī vācu jauniešiem būs iespēja iepazīt Latviju un Saeimas darbu. Ceru, ka šo trīs nedēļu laikā jaunietes iegūs vērtīgas zināšanas, kas viņām lieti noderēs profesionālajā karjerā,” pauž Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa.

Stipendiātes izraudzījās īpaša atlases komisija. Abas studentes jau iepriekš Latvijā mācījušās ERASMUS apmaiņas programmas ietvaros. Viena jauniete studē Viadrinas Eiropas universitātē un praksi Saeimā plāno izmantot, lai paplašinātu zināšanas par Latvijas politiskajām partijām. Savukārt otra studente no Greifsvaldes Universitātes ir ar labām latviešu valodas zināšanām un plāno stažēšanās programmas laikā veikt pētījumu maģistra darbam.

Pirmajā stažēšanās nedēļā jaunietes iepazīsies ar Saeimas deputātu darbu. Vācu studentes uzņems deputāti Solvita Āboltiņa (JL), Karina Pētersone (LPP/LC), Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), Artis Pabriks, Baiba Rivža (ZZS) un Jānis Strazdiņš (ZZS). Otrajā nedēļā praktikantes iepazīsies ar visu Saeimas frakciju darba ikdienu. Savukārt trešajā nedēļā - ar Ārlietu komisijas, Eiropas lietu komisijas un citu ar ārlietām un sabiedriskajām attiecībām saistīto Saeimas struktūrvienību darbu. Līdztekus praksei Saeimā viņas varēs apmeklēt arī ārvalstu studentiem izstrādāto lekciju kursus Latvijas Universitātē.

Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) Bundestāgs īsteno kopš 1986.gada, un kopumā to absolvējuši vairāk nekā 1200 jaunieši, tostarp 54 no Latvijas. Latvijas studentiem iespēja stažēties Vācijas parlamentā ir jau kopš 1992.gada.

Programmā ir iesaistījušās 29 valstis, no kurām arī ASV, Polija, Francija, Krievija un Ungārija uzņem jauniešus savos parlamentos.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā