Saeimas komisija: plānots stiprināt farmaceitu lomu aptiekās

(01.07.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ceturtdien, 1.jūlijā, atbalstīja Farmācijas likuma papildināšanu ar normām, kas nostiprina farmaceita lomu aptieku darbībā.

„Pēc plašām diskusijām esam vienojušies par tādu likuma redakciju, lai bez farmaceita līdzdalības aptiekas darbs nebūtu iespējams. Turpmāk farmaceitam jābūt vai nu aptiekas īpašniekam vai jādarbojas tās izpildinstitūcijā,” skaidro komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. „Šādā veidā ceram arī mazināt lielo aptieku ķēžu ietekmi un tirgū radīt konkurences apstākļus.”

Komisija vienojās par likumprojekta 36.panta redakciju, nosakot, ka aptieka kapitālsabiedrības veidā drīkstēs darboties, ja vismaz 50 procenti kapitāla daļu pieder farmaceitam vai puse valdes locekļu ir sertificēti farmaceiti. Plānots, ka būs jāievēro vismaz viens no šiem nosacījumiem.

Tāpat komisija nolēma, ka turpmāk pašvaldībai vai citiem aptieku īpašniekiem, kuri paši nav farmaceiti, ar sertificētu farmaceitu būs jāslēdz darba līgums.

Komisijas atbalstītie priekšlikumi arī paredz, ka slēgta tipa aptieku drīkstēs atvērt stacionārā ārstniecības iestādē vai dienas stacionārā. Aptiekas varēs atvērt filiāles. Taču vispārējā tipa aptiekas filiāli būs iespējams veidot pilsētās, kuru iedzīvotāju skaits ir mazāks par 4000, un ārpus pilsētām, ja piecu kilometru rādiusā nav citas aptiekas.

Komisija darbu ar likumprojektu „Grozījumi Farmācijas likumā” plāno pabeigt 7.jūlija sēdē, kad strādāsim arī pie likuma pārejas noteikumiem, norāda A.Barča.





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā