Juridiskā komisija atbalsta Ērika Kalnmeiera kandidatūru ģenerālprokurora amatam (foto)

(28.06.2010.)

Saeimas Juridiskā komisija pirmdien, 28.jūnijā, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā lēmuma projektu par Ērika Kalnmeiera apstiprināšanu ģenerālprokurora amatā.



Lēmums pieņemts, aizklātā balsojumā septiņiem deputātiem balsojot „par”, diviem deputātiem balsojot „pret” un vienam atturoties.

Iztaujājot Ē.Kalnmeieru, deputāti vēlējās zināt viņa vērtējuma prokuratūras darbam un nākotnes redzējumu. Deputāti noskaidroja, ka līdzšinējo prokuratūras darbu kandidāts vērtē apmierinoši un pamatfunkcijas tiek pildītas sekmīgi. Ē.Kalnmeiers uzsvēra, ka arī turpmāk prokuratūras prioritātēm jābūt tieši pamatfunkciju īstenošanai - kriminālvajāšanai, valsts apsūdzības uzturēšanai, kā arī personu un valsts tiesību aizsardzībai. Šīs funkcijas nedrīkst ietekmēt samazinājumi. „Vienmēr var vēlēties labāku darba kvalitāti, tāpēc jāpilnveido prokuroru apmācības sistēma,” teica Ē.Kalnmeiers, ieskicējot, ka prokuroriem būtu precīzāk jāformulē apsūdzības un protesti.

Komisijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš jautāja par publiski izskanējušo Ē.Kalnmeiera viedokli, ka Ģenerālprokuratūra būtu jāveido kā pārraugoša institūciju. Ē.Kalnmeiers skaidroja, ka nākotnē būtu jāvērtē, vai izmeklēšanas struktūrvienībai jāatrodas tieši Ģenerālprokuratūras sastāvā. Vienlaikus viņš deputātiem apliecināja, ka jebkuras pārmaiņas ir rūpīgi jāizvērtē un viņš nav iecerējis būtiskas reorganizācijas.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, pamatojot kandidāta izvēli, Ē.Kalnmeieru raksturoja kā zinošu un profesionālu cilvēku, kurš prokuratūrā strādā daudzus gadus. „Viņš strādājis ne tikai apsūdzības, bet arī aizstāvības pusē, un tā ir priekšrocība, vērtējot prokuroru darbu,” teica I.Bičkovičs, akcentējot, ka Ē.Kalnmeiers ir gatavs lielāku uzmanību pievērst prokuroru kvalifikācijas celšanai.

Ģenerālprokuroru pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma amatā uz pieciem gadiem apstiprina Saeima.
 
Par Ē.Kalnmeiera kandidatūru ģenerālprokurora amatam aizklātā balsojumā vēl jālemj Saeimai.  

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624375126808/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā