Saeimas komisija atbalsta izdienas pensiju centralizēšanu

(15.06.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 15.jūnijā, pauda konceptuālu atbalstu septiņiem likumprojektiem, kas paredz centralizēt izdienas pensiju administrēšanu, nododot to Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) ziņā.

Patlaban izdienas pensijas bijušajiem tiesnešiem, prokuroriem, karavīriem, māksliniekiem, diplomātiem un citu dienestu darbiniekiem aprēķina, piešķir un izmaksā astoņas institūcijas. Centralizēta pensiju administrēšana ļautu ietaupīt valsts resursus, kā arī nodrošināt efektīvāku kontroli gadījumos, kad izdienas pensijas saņēmējam tiek piešķirts bezdarbnieka pabalsts.

Kā izņēmums plānotas Satversmes aizsardzības biroja amatpersonas, kuru izdienas pensijas turpinās administrēt pats birojs. 

Līdz ar jauno administrēšanas kārtību izdienas pensiju pieprasīšana kļūs pieejamāka - to varēs izdarīt jebkurā VSAA nodaļā.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas informāciju izdienas pensijas Latvijā kopumā saņem vairāk nekā 8000 iedzīvotāju.

Plānots, ka VSAA izdienas pensiju administrēšanu pārņems 2011.gada 1.janvārī.

Par izmaiņām septiņos izdienas pensijas regulējošos dokumentos trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt