Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzrunā Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferenci

(11.06.2010.)
Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze piektdien, 11.jūnijā, uzrunājot Eiropas Padomes (EP) valstu parlamentu priekšsēdētāju konferenci, uzsvēra Latvijas paveikto parlamentārās demokrātijas, tiesiskuma un cilvēktiesību jomā kopš Latvijas valstiskuma atjaunošanas 1990.gadā.  

„Salīdzinoši īsā laikā Latvija veikusi tik apjomīgas reformas, kādas citās valstīs tika īstenotas vairāku gadu desmitu laikā,” savā uzrunā, atskatoties uz pēdējo divdesmit gadu politiskajām un ekonomiskajām pārmaiņām, teica G.Daudze. 

Saeimas priekšsēdētājs no 10. līdz 13.jūnijam uzturas darba vizītē Kipras pilsētā Limasolā, kur piedalās EP dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē. Parlamentu vadītāji konferencē diskutē par diviem galvenajiem jautājumiem - opozīcijas tiesībām un atbildību parlamenta darbā, kā arī nediskriminācijas principa ievērošanu starptautiskajās tiesībās.

„Latvijas pieredze rāda, ka vienu brīdi kāds politiskais spēks var būt pozīcijā, bet jau pavisam drīz - opozīcijā, vai arī otrādi. Tāpēc, pirms pieņemt lēmumu vai nākt klajā ar paziņojumu, katram ir jāizsver, kā tas ietekmēs parlamenta kā galvenā demokrātijas bastiona pozīcijas nākotnē, vai tas negraus uzticību likumdevējam un vai tas patiešām atbildīs valsts ilgtermiņa interesēm,” konferencē norādīja Saeimas priekšsēdētājs. 

Konferencē piedalās ap 50 valstu parlamentu vadītāji no EP dalībvalstīm, novērotājvalstīm, kā arī Eiropas parlamentāro organizāciju vadītāji. Konferencē piedalās arī Saeimas deputāte Ērika Zommere, kura patlaban ir Baltijas Asamblejas prezidente.  

EP parlamentu priekšsēdētāju konferences tiek rīkotas reizi divos gados, pamīšus Eiropas Padomes mītnes vietā Strasbūrā un kādā no EP dalībvalstīm. 

EP ir dibināta 1949.gadā un ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, kas patlaban apvieno 47 Eiropas valstis. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību, veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot dažādās Eiropas tautu kultūras. 

Latvija par EP dalībvalsti kļuva 1995.gadā. 



Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā