Saeimas deputāti Briselē iestājas par Latvijas zvejnieku interesēm

(02.06.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Mārtiņš Roze un Saeimas Eiropas lietu komisijas sekretārs Andis Kāposts, piedaloties zivsaimniecībai veltītā diskusijā Eiropas Parlamentā, iestājās par administratīvā sloga samazināšanu zvejniekiem, kā arī labvēlīgākiem flotes modernizēšanas atbalsta nosacījumiem.

Abi deputāti 1. un 2.jūnijā Briselē piedalījās Eiropas Parlamenta Zivsaimniecības komitejas rīkotajā diskusijā par Eiropas Savienības (ES) zivsaimniecības politikas nākotni.

Pārskatot ES kopējās zivsaimniecības politikas principus un izstrādājot jaunas normas nozares pārvaldībai, lielāka uzmanība jāpievērš administratīvā sloga samazināšanai, diskusijā uzsvēra Saeimas deputāti. Parlamentārieši arī rosināja piemērot labvēlīgākus modernizēšanas nosacījumus to valstu zvejas flotei, kuras jau veikušas kuģu skaita samazināšanu.

Kā īpaši atbalstāmu deputāti akcentēja reģionālā principa pastiprinātu izmantošanu ES tiesību aktu izstrādē. Ievērojot šo principu, diskusijās par zivsaimniecības politiku Baltijas jūras reģionā vai Vidusjūras reģionā piedalītos tikai tās dalībvalstis, kuru flotes zvejos attiecīgajās jūrās.

Saeimas deputāti diskusijas gaitā noraidīja iespēju, ka zvejnieki paši varētu nodot zvejas tiesības vai nozvejas kvotas citu valstu zvejniekiem. Nozvejas kvotu piešķiršanas iespējai arī turpmāk jābūt tikai dalībvalstu ziņā, uzsvēra parlamentārieši.

Runājot par zivju resursu ilgtspējību, deputāti atzina, ka zivju krājumu saglabāšana ir no viens zvejniecības nozares tālākas pastāvēšanas priekšnoteikumiem. Tomēr jebkurai ierobežojošai vai aizliedzošai darbībai būtu jāparedz kompensējoši pasākumi, kas nodrošinātu adekvātu ieņēmumu līmeni reģionos, kuros zvejniecība ir viens no galvenajiem ekonomikas sektoriem, pauda komisijas deputāti.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt