Saeimas komisija noslēdz darbu pie ilgtspējīgas attīstības stratēģijas

(01.06.2010.)

Otrdien, 1.jūnijā, Saeimas Izglītība, kultūras un zinātnes komisijas un Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisijas deputāti pabeidza darbu, pilnveidojot un papildinot Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam projekta tekstu.

Komisija atbalstīja Saeimas lēmuma projekta tekstu, ar kuru stratēģija tiks apstiprināta Saeimā. Plānots, ka vienlaikus ar stratēģijas apstiprināšanu Saeima varētu lemt par vairākiem uzdevumiem Ministru kabinetam.

Ar atsevišķu Saeimas lēmumu plānots noteikt, ka Ministru kabinetam nekavējoties jāsāk darbs pie Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam. Valdībai būs arī jāizstrādā grozījumi Attīstības plānošanas sistēmas likumā, nosakot, ka Saeimas pilnvaru laikā Ministru kabinets divas reizes ziņos par valsts ilgtspējīgu attīstību un virzību uz izvirzīto mērķu sasniegšanu. Savukārt līdz nākamā gada 1.maijam valdībai jāapstiprina rīcības plāns Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas īstenošanai, jānosprauž uzdevumi un jānosaka atbildīgie.

Saeimas deputāti arī pārrunāja nepieciešamību veidot atsevišķu komisiju, lai uzraudzītu ilgtspējīgas attīstības procesu. „Šobrīd šajā jomā darbojas apakškomisija, taču pastāvīgas komisijas izveide sekmēs plašākas iespējas aktīvi iesaistīties šajā procesā,” teica Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis. Viņš norādīja, ka „Somijā šāda komisija sekmīgi darbojas jau daudzus gadus, un arī Latvijas parlamentam jākļūst par vietu, kurā notiek konferences un pulcējas zinātnieki”. Arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš atzina, ka komisijas izveide veicinātu sistemātisku deputātu darbu stratēģisko mērķu sasniegšanā.

Deputāti sprieda, ka Ilgtspējīgas attīstības komisija darbu varētu sākt rudenī, pēc vēlēšanām sanākot jaunajai Saeimai. Lai izveidotu jaunu Saeimas komisiju, nepieciešams veikt grozījumus Saeimas kārtības rullī.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā