Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar jauno Apvienotās Karalistes vēstnieku (foto)

(18.05.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze otrdien, 18.maijā, tikās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Endrjū Soperu (Andrew Soper), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē. Tikšanās laikā pārrunāti abu valstu divpusējie kontakti, sadarbība NATO un Eiropas Savienībā (ES), kā arī iespējas veicināt ekonomisko sadarbību.

Saeimas priekšsēdētājs sarunas gaitā akcentēja, ka Latvijas un Apvienotās Karalistes attiecības jau vēsturiski veidojušās ļoti ciešas un draudzīgas. „Abu valstu attiecības ir lieliskas, tomēr mēs vienmēr tās varam uzlabot, intensificējot parlamentāro sadarbību un veidojot jaunus biznesa kontaktus,” teica G.Daudze. 

Pārrunājot abu valstu sadarbību ES un NATO, G.Daudze norādīja, ka dalība šajās organizācijās no vienas puses sniedz militāros un ekonomiskos ieguvumus, tomēr vienlaikus dalībvalstīm uzliek arī noteiktus pienākumus. „Tādēļ, neskatoties uz lielajiem izdevumu samazināšanas pasākumiem, kurus bijām spiesti veikt, Latvija turpina savu līdzdalību NATO vadītajā misijā Afganistānā. Mūsu militārais kontingents turpina dienestu Afganistānā, tā apliecinot, ka Latvija ir uzticams sabiedrotais, kurš pilda savas apņemšanās,” norādīja Saeimas priekšsēdētājs.

Vēstnieks pateicās par Latvijas karavīru ieguldījumu Afganistānas drošības misijā. „Mēs augstu novērtējam, ka Latvija kā uzticams partneris pilda savas apņemšanās un turpina dalību NATO misijā Afganistānā,” pauda E.Sopers.

Tāpat vēstnieks pauda Apvienotās Karalistes ieinteresētību nākotnē izmantot Latvijas teritoriju un infrastruktūru nemilitāro kravu dzelzceļa tranzītam uz Afganistānu. Savukārt G.Daudze akcentēja šī Ziemeļu tranzīta koridora priekšrocības un Latvijas atvērtību sadarbībai nemilitāro kravu tranzītā uz Afganistānu.

Tikšanās gaitā tika pārrunāta arī gatavošanās NATO Parlamentārās Asamblejas sesijai, kas no 28.maija līdz 1.jūnijam notiks Rīgā. Vēstnieks apstiprināja Apvienotās Karalistes parlamenta deputātu dalību Parlamentārās Asamblejas Rīgas sesijā. Savukārt Saeimas priekšsēdētājs apliecināja, ka Latvija darīs visu, lai ne tikai nodrošinātu nevainojamu sesijas norisi, bet mūsu valsts viesiem sniegtu arī labu ieskatu Latvijas kultūrā un vēsturē.  


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157623961184437/
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB#p/u/6/t66SSPGzMgE
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā