Muzeju naktī Saeimā būs aplūkojamas vairākas izstādes

(11.05.2010.)

Sestdien, 15.maijā, Eiropas Muzeju nakts ietvaros interesentiem būs iespēja apmeklēt Saeimas namu, lai iepazītos ar vairākām parlamentā izvietotajām tematiskajām izstādēm. Ekspozīcijas veltītas Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas 20.gadadienai un Satversmes sapulces sasaukšanas 90.gadadienai.

Uzsākot Saeimas nama apmeklējumu, parlamenta ēkas Lielajā vestibilā iedzīvotāji varēs aplūkot fotogrāfa Borisa Koļesņikova foto darbu izstādi. Tā stāsta par 4.maija notikumiem pirms divdesmit gadiem, kad Augstākās Padomes deputāti balsoja par mūsu valsts neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanu.

Saeimas nama Sarkanajā zālē būs iespēja iepazīties ar fotomākslinieka Ulda Pāžes fotogrāfijām, kurās iemūžināta parlamenta ikdiena kopš Augstākās Padomes vēsturiskās sēdes 1990.gada 4.maijā līdz šim laikam. Tā ir retrospektīva par deputātu darbu atjaunotās Saeimas visu sasaukumu laikā.

4.maija vēsturiskajiem mirkļiem veltīta arī Saeimas nama Dzeltenajā zālē izvietotā fotogrāfu Alda Dubļāna un Ulda Brieža darbu izstāde. Fotogrāfijās fiksēta gan Augstākās Padomes vēsturiskās sēdes norise, gan iedzīvotāju apsveikumi deputātiem, gan tautas mītiņš 11.novembra krastmalā pēc deklarācijas pieņemšanas.

Saeimas nama apmeklētāji varēs iegriezties arī Saeimas sēžu zālē, kas pēc rekonstrukcijas 1997.gadā ieguva gandrīz tādu pašu izskatu, kāds tai bija Latvijas pirmās brīvvalsts laikā. 

Savukārt Balsošanas zālē interesenti varēs apskatīt balsošanas zīmes, ar kurām 1990.gada 4.maijā Latvijas PSR Augstākās Padomes deputāti balsoja par mūsu valsts Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanu.

Iegriežoties parlamenta bibliotēkā, būs iespēja aplūkot Latvijas Nacionālā vēstures muzeja veidoto ekspozīciju „Deklarācijai „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” - 20”. Fotogrāfijās un dokumentos atspoguļots ceļš, kas aizveda līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai - neatkarības aktīvistu un trimdas latviešu darbība 80.-to gadu beigās, sarkanbaltsarkanā karoga atdzimšana 1988.gadā, kā arī tautas un inteliģences atmodas laika sadarbība. Foto darbi vēsta arī par Augstākās Padomes vēlēšanām 1990.gada 18.martā, parlamenta pirmo sesiju 3.maijā un Neatkarības deklarācijas pieņemšanu 4.maijā.

Tāpat bibliotēkā iespējams apskatīt Laimdotas Ruģēnas veidoto izstādi, veltītu Satversmes sapulces sasaukšanas 90.gadadienai. Tajā vēsturiskās fotogrāfijas liecina par Satversmes sapulces locekļu vēlēšanām 1920.gada pavasarī, sapulces locekļu darbu frakcijās, komisijās un sesijās, kā arī par tautas atbalstu parlamentāriešiem. 

Saeimas nams Eiropas Muzeju naktī sestdien, 15.maijā, apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 19.00 līdz 1.00 naktī, un šajā laikā iedzīvotāji varēs iepazīties arī ar Saeimas nama arhitektūru un interjeru. 

Aicinām apmeklētājus, sestdienas vakarā ierodoties parlamenta ēkā, ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu. Drošības apsvērumu dēļ lūdzam neienest Saeimas ēkā citiem apmeklētājiem bīstamus priekšmetus, kā arī neierasties alkohola reibumā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta