Saeimas deputāti iepazīstas ar nelegālās migrācijas tendencēm

(05.05.2010.)
Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti trešdien, 5.maijā, pārrunāja robežsardzes sekmes nelegālās migrācijas apkarošanā. Deputāti noskaidroja, ka optimālam robežsardzes darbam trūkst vairāki simti cilvēku.

„Nākamā sasaukuma deputātiem būs jāvelta lielāka uzmanība valsts robežas apsardzībai. Tie ir ieguldījumi, kas atmaksājas,” pauda komisijas priekšsēdētājs Pēteris Tabūns.

Raksturojot situāciju uz robežas, Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars šodien deputātiem skaidroja, ka katru no 15 austrumu robežas nodaļām būtu vēlams pastiprināt ar 20 līdz 25 darbiniekiem. „Šobrīd Valsts robežsardzes materiāltehniskā un cilvēkresursu bāze ir tādā pašā līmeni kā 2007.gadā, kad pievienojāmies Šengenas zonai. Taču nelegālās migrācijas tendences ir pastiprinājušās,” teica N.Garbars.

Robežsardzes pamatuzdevums ir veikt ieceļojošo ārzemnieku dokumentu pārbaudi un kontrolēt, kā tiek ievēroti ieceļošanas nosacījumi. Robežsardzes priekšnieks informēja, ka 2009.gadā konstatēti apmēram 2000 ieceļošanas nosacījumu pārkāpumi. Galvenokārt tiek pārsniegts atļautais uzturēšanās termiņš, sastopama arī strādāšana bez darba atļaujas. Taču, salīdzinot ar 2008.gadu, ar strādāšanu saistītu pārkāpumu ir daudz mazāk.

Deputāti noskaidroja, ka iepriekšējā gadā iebraukšana valstī liegta gandrīz 700 cilvēkiem. Šīm personām bija derīgi ceļošanas dokumenti un vīzas, taču pārrunu laikā tās nevarēja pamatot un pierādīt deklarētā ieceļošanas mērķa atbilstību patiesībai. Tāpat pieaug to gadījumu skaits, kad nelegālie imigranti Latvijas „zaļo robežu” mēģina šķērsot organizētās grupās. Galvenokārt šādā veidā Eiropas Savienībā mēģina iekļūt Afganistānas un Palestīnas pilsoņi. Šajās nelegālajās darbībās iesaistīti arī Latvijas valstij piederīgie, kurus iespējams izsekot, pateicoties labajai sadarbībai ar Krievijas robežsargiem.

Viens no nelegālās imigrācijas veidiem ir fiktīvas laulības. Deputāti uzzināja, ka fiktīvās laulībās Latvijas Republikas pilsones galvenokārt stājas ar Turcijas, Azerbaidžānas un Jordānijas pilsoņiem. Darījuma summas ir ļoti svārstīgas. Robežsardzes darbiniekiem jāvelta lielas pūles, lai savāktu pierādījumus, ka laulība noslēgta bez mērķa dibināt ģimeni, norādīja N.Garbars.




Saeimas Preses dienests
Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde