BA komiteja aicina Baltijas valstu valdības atvieglot ES fondu pieejamību zinātnei

(26.04.2010.)

Baltijas Asamblejas (BA) Izglītības, zinātnes un kultūras komiteja, apspriežot situāciju Latvijas, Lietuvas un Igaunijas zinātnē, vienojās aicināt Baltijas valstu valdības aktīvāk atbalstīt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apguvi zinātnē un pētniecībā, mazinot birokrātiskos šķēršļus un sniedzot atbalstu projektu līdzfinansēšanā.

BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas priekšsēdētāja Baiba Rivža, komitejas sēdē piektdien, 23.aprīlī, raksturojot situāciju Latvijā, uzsvēra, ka ES fondu apguve ir apgrūtināta nepietiekamā valsts finansiālā atbalsta dēļ. Savukārt uzņēmēju interese par iespējām investēt savus līdzekļus zinātnes projektos ir neliela. Sekmīgu fondu apguvi kavē arī augstās prasības finansiālo pārskatu un atskaišu sagatavošanā, tai pat laikā projektu īstenotāji nesaņem pietiekamu praktisko palīdzību administratīvo jautājumu risināšanā, norādīja B.Rivža.

Kā iespējamos risinājumus sekmīgākai ES fondu apguvei B.Rivža minēja nepieciešamību valsts budžetā paredzēt līdzekļus pētniecisko institūtu ES fondu avansa maksājumiem un rast iespēju projektu līdzfinansējumam izmantot valsts budžeta dotācijas. Tāpat būtisks atbalsts zinātnei būtu nodokļu sloga samazināšana uzņēmējiem, kuri piedalās zinātnes projektu finansēšanā.

BA Izglītības, zinātnes un kultūras komiteja vienojās aicināt Baltijas valstu valdības nacionālajos budžetos paredzēt finanšu līdzekļus avansa un pagaidu maksājumiem ES fondu zinātniski pētniecisko projektu īstenošanai. Tāpat valdības tiek aicinātas universitātes un pētnieciskos institūtus atbrīvot no pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas, kā arī izstrādāt vienkāršākus noteikumus dalībai ES finansētajās programmās gan nacionālajā, gan ES līmenī.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt