Saeima atkārtoti skatīs grozījumus Imigrācijas likumā

(21.04.2010.)

Saeima ceturtdien, 22.aprīlī, otrreizējā caurlūkošanā skatīs grozījumus Imigrācijas likumā, kas reglamentē termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem, kuri Latvijā investējuši ievērojamus finanšu līdzekļus.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 15.aprīlī, atkārtoti izskatot attiecīgos Imigrācijas likuma pantus, no 10 līdz 20 tūkstošiem latu palielināja summu, kas ārvalstniekam būs jāsamaksā nodokļos, lai varētu pretendēt uz termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā saņemšanu.

Komisija arī vienojās par atbalstu jaunai normai, kas palīdzēs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei efektīvāk uzraudzīt uzturēšanās atļauju izsniegšanu. Plānots, ka nepieciešamos dokumentus par nomaksātajiem nodokļiem investors pārvaldei iesniegs pats, nevis pārvalde šo informāciju pieprasīs no valsts institūcijām un pašvaldībām. Tāpat komisija rosina noteikt, ka ne retāk kā reizi gadā valdība Saeimai ziņos par šī likuma praktiskās īstenošanas gaitu un rezultātiem.

Komisija atteicās no sākotnēji likuma grozījumos ietvertās prasības par vismaz piecu darbinieku nodarbināšanu, lai ārvalstnieks varētu pretendēt uz uzturēšanās atļaujas saņemšanu. Savukārt iepriekš Saeimas atbalstīto normu, ka ārzemnieks varēs pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju, ja viņš uzņēmuma pamatkapitālā būs ieguldījis vismaz 25 tūkstošus latu, atbildīgā komisija atstāja negrozītu.

Tāpat komisija nemainīja arī grozījumos iekļauto normu, ka termiņuzturēšanās atļauju Latvijā ārzemnieks varēs pieprasīt, ja būs iegādājies un viņam piederēs viens vai vairāki nekustamie īpašumi par vismaz 100 tūkstošiem latu Rīgā, Pierīgas reģionā un republikas pilsētās, savukārt citviet Latvijā - vismaz 50 tūkstošu latu vērtībā. Tomēr komisija noteica, ka šādai jābūt kopējai darījuma summai, nevis īpašumu kadastrālajai vērtībai, kā bija noteikts iepriekš.

Negrozītu komisija atstāja arī normu, ka uzturēšanās atļauju Latvijā ārzemnieks varēs pieprasīt, ja viņš būs veicis ne mazāk kā 200 tūkstošu latu lielas investīcijas Latvijas kredītiestādē subordinēta kapitāla veidā. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt