Saeima otrajā lasījumā skatīs Elektronisko mediju likumprojektu

(14.04.2010.)

Saeima ceturtdien, 15.aprīlī, otrajā lasījumā skatīs Elektronisko mediju likumprojektu, kuram iesniegti vairāk nekā 350 priekšlikumi.

Jauns likums nepieciešams, lai noteiktu Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības, veidošanas, reģistrācijas un uzraudzības kārtību atbilstoši mūsdienu tehnoloģijām un Eiropas Savienības prasībām. Likumprojekts izstrādāts, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai sadarbojoties ar Nacionālās radio un televīzijas padomi, Saeimas Juridisko biroju, kā arī nozares pārstāvjiem.

Jaunais likums nodrošinās vārda un uzskatu paušanas brīvību, sociāli nozīmīgas informācijas pieejamību, tādējādi paverot katram Latvijas iedzīvotājam iespēju patstāvīgi veidot viedokli par valstī notiekošajiem procesiem. Atbildīgā komisija vienojās, ka likuma uzdevums būs veicināt sabiedrības integrāciju un sekmēt latviešu valodas kā Latvijas valsts valodas saglabāšanu un lietošanu. Vienlaikus tiek paredzētas tiesības medijos lietot arī mazākumtautību un citas valodas, norāda likumprojekta autori.

Likumprojekts paredz, ka turpmāk Latvijas medijos demonstrējamās filmas jāieskaņo, jādublē vai tām jānodrošina subtitri valsts valodā. Šie nosacījumi neattieksies uz retranslāciju, kā arī tām filmām, kuru mērķauditorija ir Latvijas mazākumtautību pirmsskolas un jaunāko klašu skolas vecuma bērni vai kuras izplata satelīttelevīzijā un kuru mērķauditorijai nav Latvijas iedzīvotāji.

Televīzijas raidījumiem svešvalodās būs jānodrošina subtitri latviešu valodā. Šī prasība neattieksies uz tiešās pārraides, ziņu un valodas mācību raidījumiem, kā arī retranslāciju un satelīttelevīzijā izplatītajām programmām, kuru mērķauditorija nav Latvijas iedzīvotāji. Savukārt sabiedriskās televīzijas svešvalodās veidotajos un izplatītājos ziņu raidījumos būs jānodrošina ziņu kopsavilkums valsts valodā slīdošā lentē, paredz likumprojektam iesniegtie priekšlikumi.

Likumprojekts paredz arī stingrākus alkohola reklāmas ierobežojumus. Patlaban alus un vīna reklāma ir atļauta visu diennakti, taču otrajam lasījumam sagatavotā likumprojekta redakcija paredz, ka turpmāk šos alkoholiskos dzērienus drīkstēs reklamēt tikai no plkst.22.00 līdz 7.00.

Lai veicinātu sabiedrības līdzdalību plašsaziņas līdzekļu attīstības jautājumos, jaunajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu uzraudzības padomē tiks izveidota sabiedriskā konsultatīvā padome. Tajā darbosies nozares profesionāļi, kuri piedalīsies sabiedriskā pasūtījuma un plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības stratēģijas izstrādē.

Tāpat deputāti lems par jaunu sabiedriskā pasūtījuma jēdzienu. Plānots, ka sabiedriskā pasūtījuma izpildi varēs īstenot ne tikai sabiedriskie plašsaziņas līdzekļi, bet arī citi nacionālie vai reģionālie plašsaziņas līdzekļi, kuru programmas bez maksas pieejamas skatītājiem un klausītājiem. Sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem valsts budžeta finansējums tiks nodrošināts ikgadējā sabiedriskā pasūtījuma izpildei, infrastruktūras nodrošināšanai un plašsaziņas līdzekļu attīstībai.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt