Saeimas vēlēšanu dienā iecirkņi strādās no septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā

(31.03.2010.)

Saeimas vēlēšanu dienā pilsoņi varēs nobalsot no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā, paredz Saeimā 31.martā pieņemtie grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā.

Vēlēšanu norisei atvēlētais laiks saīsināts, ņemot vērā vairākus argumentus, piemēram, zemo vēlētāju aktivitāti agrā rītā un vēlā vakarā. Pirmajā vēlēšanu stundā, kā arī laikā no astoņiem līdz desmitiem vakarā nobalso vien apmēram trīs procenti vēlētāju. Arī vairumā Eiropas valstu iecirkņi vēlēšanu dienā strādā krietni īsāku laiku nekā Latvijā.

Taču, ņemot vērā, ka iespēja nobalsot jau septiņos no rīta ir svarīga daudziem cilvēkiem, kuri strādā maiņu darbu un kuriem darba diena sākas tieši astoņos, līdzšinējais iecirkņu atvēršanas laiks nav mainīts.

Par likumprojekta virzību atbildīgajā Juridiskajā komisijā norāda, ka īsāks vēlēšanu iecirkņu darba laiks ļaus arī ātrāk uzsākt balsu skaitīšanu un pirmie provizoriskie vēlēšanu rezultāti varētu būt zināmi jau īsi pēc pusnakts. Saīsināts iecirkņu darba laiks ļaus arī ietaupīt līdzekļus, turklāt mazināsies arī vēlēšanu komisiju darbinieku noslogojums.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem