Tautsaimniecības komisija: sūdzības par iepirkumu procedūrām jāskata īsākos termiņos

(10.03.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 10.martā, noslēdza darbu pie apjomīgu Publisko iepirkumu likuma grozījumu sagatavošanas 2.lasījumam.

Diskutējot par iespējamām pilnveidot iepirkuma procedūras, komisijas deputāti pauda pārliecību, ka būtu jāsaīsina termiņš, kurā Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) izskata iesniegumus par pārkāpumiem iepirkumu procedūrās. Pirms spriest par konkrētām likuma izmaiņām nepieciešams stiprināt IUB kapacitāti, tāpēc komisija nolēma sūtīt vēstuli Finanšu ministrijai, aicinot šim mērķim rast papildu resursus.

„Lēmuma pieņemšanu saīsinot no šobrīd esošā mēneša uz divām nedēļām, ieguvēji būtu procesā iesaistītie uzņēmēji. Divas nedēļas gan uzņēmējam, gan pasūtītājam ir ilgs laiks. Uz pusi saīsinot iesniegumu izskatīšanu, arī uzņēmēji divreiz ātrāk gūtu skaidrību par iepirkuma procedūras tālāko gaitu,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Arī Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Būvnieku asociācijas pārstāvji komisijas sēdē skaidroja, ka uzņēmējiem ir svarīgi maksimāli ātri zināt lēmumu par to, vai iepirkuma procedūras ir vai nav pārkāptas.

Deputāti noskaidroja, ka IUB ar administratīvo aktu sagatavošanu nodarbojas četri darbinieki un šī gada sākumā, pieaugot saņemto iesniegumu skaitam, palielinājies viņu noslogojums.

IUB vadītājs Andrejs Tinkuss atzina, ka lēmumu pieņemšanas termiņu varētu saīsināt, ja tiktu nodrošināta ātrāka lietā iesaistīto dokumentu aprite un šim mērķim atvēlēti papildu budžeta līdzekļi.

Komisijas sagatavotais likumprojekts paredz mainīt kritērijus uzņēmējiem, kas varēs piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos, nosakot, ka darbiniekiem jāmaksā vismaz 70 procenti no valstī vidējās darba algas attiecīgajā nozarē. Plānots, ka iepirkumos varēs piedalīties arī uzņēmumi ar nodokļu parādu līdz 100 latiem. Likuma izmaiņas arī paredz, ka mazajos iepirkumos tikai uzvarētājam vajadzēs iesniegt visu dokumentāciju un izziņas no citām valsts iestādēm. Tāpat plānots noteikt, ka valsts iestādēm, iepērkot preces Ministru kabineta noteiktajās preču kategorijās, obligāti jāizmanto centralizētā iepirkumu sistēma.

Plānots, ka Saeima grozījumus Publisko iepirkumu likumā 2.lasījumā skatīs 25.martā.




Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde