Enerģētikas apakškomisija: arī ziemas dīzeļdegvielai jānosaka obligāts biodegvielas piejaukums

(23.02.2010.)
Saeimas Enerģētikas apakškomisijas deputāti otrdien, 23.februārī, vērtējot līdzšinējo biodegvielas izmantošanas praksi, aicināja Ministru kabinetu noteikt, ka piecu procentu biodegvielas piejaukums ir obligāts arī ziemas dīzeļdegvielai.

„Izpētes rezultāti liecina, ka, pie ziemas jeb arktiskās dīzeļdegvielas piejaucot piecus procentus biodegvielas, tās īpašības būtiski nemainās,” norādīja apakškomisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Tāpēc komisija sūtīs vēstuli valdībai, aicinot grozīt Ministru kabineta noteikumus un noteikt, ka arī nulles un pirmās klases arktiskajai degvielai obligāti jāpiejauc biodegviela.”

„Lai uzņēmēji varētu plānot savu darbu un noslēgt piegādes līgumus, izmaiņas normatīvajos aktos jāveic savlaicīgi, nevis tad, kad nākamā ziema jau mīs uz papēžiem,” uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs.

Ekonomikas ministrijas pārstāvis deputātiem skaidroja, ka, veicot priekšizpēti, secināts, ka biodegvielas piejaukums nemaina nulles un pirmās klases ziemas dīzeļdegvielas īpašības. Savukārt otrās klases degvielai aukstumizturība samazinās par vienu grādu.

Biodegvielas ražotāju „Bio-Venta” un „Mežrozīte” pārstāvji informēja, ka viņu uzņēmumos vairākas automašīnas visu gadu tiek ekspluatētas, izmantojot tikai simtprocentīgu biodegvielu. Ja biodegvielai pievienotas ziemas piedevas, to var izmantot līdz mīnus 26° C.

Lai sajauktu biodegvielu ar ziemas dīzeļdegvielu būs nepieciešamas speciāli pielāgotas, apsildāmas telpas, un tas radīs papildus izmaksas, informēja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas pārstāvis Uldis Sakne.

Pārrunājot biodegvielas izmantošanas apjomus, apakškomisijas deputāti pauda uzskatu, ka jāizstrādā detalizēta programma biodegvielas patēriņa veicināšanai, piemēram, simtprocentīgu biodegvielu lietojot sabiedriskajā transportā. Tāpat būtu nopietni jādiskutē par iespējām palielināt obligāto biodegvielas piejaukumu, norādīja V.A.Krauklis. Šobrīd 95.markas benzīnam un dīzeļdegvielai ir obligāts biodegvielas piejaukums piecu procentu apmērā, taču Eiropas Savienības standarti pieļauj septiņu un atsevišķos gadījumos pat 10 procentu piejaukumu.

Deputāti uzskata, ka biodegvielas patēriņa veicināšanas programmas projektam jābūt gatavam maijā, kad apakškomisija atkārtoti skatīs šo jautājumu. Tāpat līdz maijam jābūt aprēķiniem par obligātā biodegvielas piejaukuma apjoma palielināšanas plusiem un mīnusiem.




Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt