Saeimas komisija: ierēdņus varēs sodīt par politiskās neitralitātes neievērošanu

(18.02.2010.)

Turpmāk par politiskās neitralitātes principa neievērošanu ierēdnim varēs izteikt rājienu, uz laiku samazināt mēnešalgu vai pazemināt amatā. Šādu disciplināro atbildību paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā ceturtdien, 18.februārī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā.

Savukārt par tādu pašu pārkāpumu, ja tā dēļ valstij vai personai nodarīts būtisks zaudējums vai kaitējums, ierēdni uz laiku varēs pazemināt amatā, atbrīvot no amata vai arī atbrīvot no amata bez tiesībām vienu gadu pretendēt uz amatu valsts pārvaldē.

Iepriekš Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā atbalstīts priekšlikums, kas paredz tiesības finanšu ministram ierosināt disciplinārlietu par tiesību aktiem neatbilstošu ierēdņa rīcību ar budžeta līdzekļiem. Tāpat pie atbildības varēs saukt ierēdni, kurš prettiesiski rīkojies ar iestādes finanšu līdzekļiem. Šāds regulējums izstrādāts, balstoties uz Latvijas un Starptautiskā Valūtas fonda Nodomu protokolu.

Grozījumi arī nosaka, ka disciplinārlietā pieņemts lēmums trīs darbdienu laikā būs jāpublicē Valsts kancelejas mājaslapā pēc tam, kad tas būs kļuvis neapstrīdams vai par to būs stājies spēkā attiecīgs tiesas nolēmums.

Vienlaikus komisija galīgajam lasījumam atbalstīja arī grozījumus Valsts civildienesta likumā, kas nosaka, ka neatkarīgi no politiskās ietekmes ierēdnim, veicot amata pienākumus, jāvadās tikai pēc profesionāliem kritērijiem.

Izmaiņas civildienesta regulējumā bija nepieciešamas, lai nodrošinātu ierēdniecības politisko neitralitāti. Patlaban Valsts civildienesta likums nedefinē politiskās neitralitātes principu, vien paredz, ka ierēdnim neatkarīgi no savas politiskās pārliecības jābūt lojālam likumīgai varai, norāda grozījumu autori.

Par grozījumiem Valsts civildienesta likumā un Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā