Saeima mīkstina sodu par karoga nepacelšanu

(04.02.2010.)

Turpmāk par karoga nepacelšanu varēs izteikt brīdinājumu, paredz Saeimā ceturtdien, 4.februārī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Naudas sodu par karoga nepacelšanu svētku vai atceres dienās piemēros tikai gadījumā, ja šāds pārkāpums konstatēts atkārtoti gada laikā.

Par likumprojekta virzību atbildīgā Juridiskā komisija iepriekš norādīja, ka līdzšinējā neelastīgā kārtība bija jāmaina, jo saskaņā ar to naudas sods tika piemērots arī tad, ja iedzīvotāji karogu nespēj izkārt, piemēram, veselības stāvokļa dēļ. „Mērķis nav sodīt, bet panākt, ka noteiktās dienās un noteiktā kārtībā tiktu pacelts valsts karogs. Ja tas nenotiek, sākotnēji cilvēks ir jābrīdina, bet, ja pārkāpumi ir regulāri un liecina par demonstratīvi noraidošu attieksmi pret valsts simbolu, jāpiemēro naudas sods,” norādīja Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka par Latvijas valsts karoga vai citu valstu karogu nepacelšanu Saeimas, valdības vai pašvaldību noteiktajās dienās vai par karoga pacelšanas veida vai kārtības pārkāpšanu izsaka brīdinājumu.

Ja šādi pārkāpumi izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, pārkāpējam varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 30 latiem.

Līdzšinējais regulējums par karoga nepacelšanu atļāva piemērot naudas sodu līdz 50 latiem.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā