Pilsētas ar lauku teritoriju sadalīs novadu pilsētās un pagastos

(14.01.2010.)

Pilsētas, kurām ir lauku teritorija, tiks sadalītas novadu pilsētās un novadu pagastos, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā ceturtdien, 14.janvārī, konceptuāli atbalstītie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā.

Grozījumi nepieciešami, jo patlaban vairākos novados ir iekļautas arī pilsētas ar lauku teritoriju, lai gan esošais regulējums nosaka, ka novada administratīvā teritorija sastāv no pilsētas un novada. 

Izmaiņas skars Ainažu, Aknīstes, Alojas, Apes, Auces, Brocēnu, Durbes, Jaunjelgavas, Ķeguma, Lielvārdes, Mazsalacas, Piltenes, Salacgrīvas, Skrundas, Sedas, Subates, Valdemārpils un Viesītes pilsētas.

Grozījumi paredz sadalīt novada pilsētā un novada pagastā arī Baldones, Cesvaines, Salaspils un Saulkrastu novadus.

Pēc Jelgavas novada pašvaldības ierosinājuma Kalnciems turpmāk būs ciems, nevis pilsēta. 

Savukārt pēc Valmieras novada pašvaldības iniciatīvas esošo Valmieras novadu paredzēts pārdēvēt par Kocēnu novadu.

Grozījumi likumā izstrādāti, ņemot vērā 23 novadu pašvaldību pieņemtos lēmumus par teritoriju sadalīšanu vai pievienošanu esošajiem pagastiem un nosaukumu piešķiršanu. 

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēma lūgt Saeimu likumprojektu „Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā” steidzamības kārtā pirmajā lasījumā izskatīt 21.janvārī.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt